Krem brokułowy - zupa pełna witamin
Zupa krem brokułowy poza rewelacyjnym smakiem, ma również przepiękny kolor – intensywnie zielony. Odpowiada za niego oczywiście brokuł, ale także cukinia. Warto ją dodać nie tylko ze względu na walory smakowe i estetyczne, ale także dla konsystencji. Miękka, ugotowana cukinia sprawi, że Wasza zupa krem z brokułów będzie naprawdę aksamitna!
Jak zrobić krem brokułowy?
Składniki:
Bulion:
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/2 korzenia selera,
- 1/2 pora (tylko biała część),
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- 1,5 litra wody
Wskazówka: możesz dodać także mięso z kurczaka lub indyka lub użyć delikatnego rosołu z poprzedniego obiadu. Uwaga! Mocny, wołowy bulion, a także rybny lub grzybowy raczej nie będą pasowały do tego dania.
Krem brokułowy:
- 1 główka brokuła,
- 1 średnia cukinia,
- 1 spory ziemniak,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz
Przygotuj bulion: umyte i obrane warzywa zalej wodą, dodaj do nich ziele angielskie, listki laurowe, sól i pieprz. Gotuj wszystko pod pokrywką przez około 1,5 godziny. Następnie wyjmij ugotowane warzywa i wykorzystaj je do pieczenia pasztetu, zrobienia placków warzywnych lub farszu do pierogów (zobacz: Przepis na pierogi z mięsem mielonym i pierogi z mięsem rosołu).
Przygotuj krem: Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, korzeń pokrój w mniejsze kawałki. Cukinię również pokrój (nie musisz jej obierać, wystarczy dokładnie umyć). Wszystkie warzywa, wraz z obranymi ząbkami czosnku, wrzuć do bulionu. Gotuj tak długo, aż ziemniaki i brokuł zmiękną. Następnie przy użyciu blendera ręcznego zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, a także rozmarynem i bazylią do smaku i dokładnie wymieszaj.
Jak podawać krem brokułowy?
Zupa krem z brokuła będzie doskonale smakować w towarzystwie dodatków, które sprawią także, że będzie bardziej sycąca. Wybierz te, które najbardziej lubisz!
Dodaj do niej groszek ptysiowy lub grzanki zrobione z podsmażonego lub stostowanego chleba (dobrze nada się tu czerstwy chleb, który nie nadaje się już do kanapek). Możesz także pokruszyć odrobinę wędzonego twarogu lub zetrzeć trochę parmezanu.
Doskonale smakować będą także prażone płatki migdałów. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga uwagi: na suchą patelnię wysyp płatki migdałów i postaw ją na palniku. W trakcie prażenia poruszaj nimi kilkukrotnie. Smaż przez kilka minut, aż wszystkie delikatnie zbrązowieją – uważaj, aby ich nie spalić! W podobny sposób możesz przygotować nasiona dyni lub słonecznika. Posyp nimi każdą porcję zupy.
Ciekawą kompozycję stworzysz także, podając krem z brokułów z listkami świeżej mięty. Do każdej z miseczek dodaj łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany (w wersji dietetycznej – gęstego jogurtu naturalnego) i połóż świeżo zerwane listki mięty.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne