Pieczony łosoś w sosie serowym. Danie idealne nie tylko na piątkowy obiad! [PRZEPIS]

Łosoś w sosie serowym to kolejna wariacja na temat jednej z najsmaczniejszych ryb. Sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad, gdy wiele osób wybiera potrawy rybne, lecz także na każdy inny dzień. Masz ochotę na pyszną potrawę z łososiem w roli głównej? Zapraszamy po przepis.

Łosoś jest jedną z najczęściej wybieranych ryb. Mimo że jest droższy od wielu innych gatunków, Polacy doceniają jego pozytywny wpływ na zdrowie (jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka, kwasów omega-3, a także witaminy D) i chętnie go spożywają. Dziś podpowiadamy, jak zrobić pysznego łososia w sosie serowym.

Pieczony łosoś w sosie serowym na zielonych szparagach – przepis

Składniki:

  • 700-800 g łososia (filety, dzwonka lub jeden duży kawałek),
  • pęczek zielonych szparagów*,
  • 150 g sera żółtego,
  • 150 g sera mascarpone,
  • 100 ml tłustego mleka,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego koperku

* Jeśli nie przepadasz za szparagami albo nie masz do nich dostępu, możesz użyć na przykład świeżego lub mrożonego brokułu, kalafiora czy pora.

Pieczony łosoś w sosie serowym na zielonych szparagach – sposób przygotowania

Zielone szparagi dokładnie umyj i odetnij ich końcówki. Ser żółty zetrzyj na tarce, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, wyłóż na nią szparagi i oprósz odrobiną soli. Do garnka wlej mleko, dodaj serek mascarpone i ser żółty, grzej, aż składnik się rozpuszczą i dobrze połączą. Dodaj do nich rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową i wszystko wymieszaj. Na szparagach połóż rybę, wszystko zalej sosem serowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut, aż łosoś się dobrze upiecze. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub ulubioną kaszą.

Zobacz wideo Zobacz również przepis na pysznego łososia pieczonego w sosie szpinakowym. Pycha!

Nie masz piekarnika? Od dawna masz ochotę na danie z makaronem? Mamy dla ciebie jeszcze jedną wersję tej potrawy.

Łosoś w sosie serowym z makaronem tagliatelle – przepis

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia,
  • 200 g surowego makaronu tagliatelle,
  • 200 g brokułu (nieduża główka),
  • 150 g sera mascarpone,
  • 100 ml tłustego mleka,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa,
  • płatki migdałów do posypania

Łosoś w sosie serowym z makaronem tagliatelle – sposób przygotowania

Mięso łososia pokrój na kawałki, brokuł podziel na różyczki (pokrój je, jeśli są duże), czosnek wyciśnij w wyciskarce. Płatki migdałów upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie przypalić!). Makaron tagliatelle ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź. Brokuł wrzuć do gorącej wody na 2 minuty, a potem przelej lodowatą wodą i odstaw do wystudzenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i krótko obsmaż na niej łososia. Dodaj brokuł, serek mascarpone, mleko i pokruszony ser pleśniowy. Dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na każdy talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a po wierzchu posyp płatkami migdałów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.