Pieczony łosoś w sosie serowym. Danie idealne nie tylko na piątkowy obiad! [PRZEPIS]
Łosoś jest jedną z najczęściej wybieranych ryb. Mimo że jest droższy od wielu innych gatunków, Polacy doceniają jego pozytywny wpływ na zdrowie (jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka, kwasów omega-3, a także witaminy D) i chętnie go spożywają. Dziś podpowiadamy, jak zrobić pysznego łososia w sosie serowym.
Pieczony łosoś w sosie serowym na zielonych szparagach – przepis
Składniki:
- 700-800 g łososia (filety, dzwonka lub jeden duży kawałek),
- pęczek zielonych szparagów*,
- 150 g sera żółtego,
- 150 g sera mascarpone,
- 100 ml tłustego mleka,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek świeżego koperku
* Jeśli nie przepadasz za szparagami albo nie masz do nich dostępu, możesz użyć na przykład świeżego lub mrożonego brokułu, kalafiora czy pora.
Pieczony łosoś w sosie serowym na zielonych szparagach – sposób przygotowania
Zielone szparagi dokładnie umyj i odetnij ich końcówki. Ser żółty zetrzyj na tarce, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, wyłóż na nią szparagi i oprósz odrobiną soli. Do garnka wlej mleko, dodaj serek mascarpone i ser żółty, grzej, aż składnik się rozpuszczą i dobrze połączą. Dodaj do nich rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową i wszystko wymieszaj. Na szparagach połóż rybę, wszystko zalej sosem serowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut, aż łosoś się dobrze upiecze. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub ulubioną kaszą.
Nie masz piekarnika? Od dawna masz ochotę na danie z makaronem? Mamy dla ciebie jeszcze jedną wersję tej potrawy.
Łosoś w sosie serowym z makaronem tagliatelle – przepis
Składniki:
- 400 g fileta z łososia,
- 200 g surowego makaronu tagliatelle,
- 200 g brokułu (nieduża główka),
- 150 g sera mascarpone,
- 100 ml tłustego mleka,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa,
- płatki migdałów do posypania
Łosoś w sosie serowym z makaronem tagliatelle – sposób przygotowania
Mięso łososia pokrój na kawałki, brokuł podziel na różyczki (pokrój je, jeśli są duże), czosnek wyciśnij w wyciskarce. Płatki migdałów upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie przypalić!). Makaron tagliatelle ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź. Brokuł wrzuć do gorącej wody na 2 minuty, a potem przelej lodowatą wodą i odstaw do wystudzenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i krótko obsmaż na niej łososia. Dodaj brokuł, serek mascarpone, mleko i pokruszony ser pleśniowy. Dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na każdy talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a po wierzchu posyp płatkami migdałów.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć