Łosoś jest jedną z najczęściej wybieranych ryb. Mimo że jest droższy od wielu innych gatunków, Polacy doceniają jego pozytywny wpływ na zdrowie (jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka, kwasów omega-3, a także witaminy D) i chętnie go spożywają. Dziś podpowiadamy, jak zrobić pysznego łososia w sosie serowym.
Składniki:
* Jeśli nie przepadasz za szparagami albo nie masz do nich dostępu, możesz użyć na przykład świeżego lub mrożonego brokułu, kalafiora czy pora.
Zielone szparagi dokładnie umyj i odetnij ich końcówki. Ser żółty zetrzyj na tarce, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, wyłóż na nią szparagi i oprósz odrobiną soli. Do garnka wlej mleko, dodaj serek mascarpone i ser żółty, grzej, aż składnik się rozpuszczą i dobrze połączą. Dodaj do nich rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową i wszystko wymieszaj. Na szparagach połóż rybę, wszystko zalej sosem serowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut, aż łosoś się dobrze upiecze. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub ulubioną kaszą.
Nie masz piekarnika? Od dawna masz ochotę na danie z makaronem? Mamy dla ciebie jeszcze jedną wersję tej potrawy.
Składniki:
Mięso łososia pokrój na kawałki, brokuł podziel na różyczki (pokrój je, jeśli są duże), czosnek wyciśnij w wyciskarce. Płatki migdałów upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie przypalić!). Makaron tagliatelle ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź. Brokuł wrzuć do gorącej wody na 2 minuty, a potem przelej lodowatą wodą i odstaw do wystudzenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i krótko obsmaż na niej łososia. Dodaj brokuł, serek mascarpone, mleko i pokruszony ser pleśniowy. Dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na każdy talerz wyłóż porcję makaronu, polej sosem, a po wierzchu posyp płatkami migdałów.