Ciasto minutka - ekspresowe i proste. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Wiele przepisów na ciasta wymaga długiego przygotowywania składników. Należycie do osób, które tego nie znoszą, a chcecie coś upiec? Wypróbujcie przepis na ciasto minutka. Taki wypiek jest bardzo prosty i - jak nazwa wskazuje - ekspresowy w wykonaniu. Jak zrobić ciasto minutka? Podpowiadamy.

Każdemu może przyjść ochota na aromatyczne, domowe ciasto. Również osobom, którym brakuje cierpliwości lub doświadczenia z przygotowywaniem wypieków. Mamy więc dla was propozycję - pyszne i proste ciasto minutka. Jak je zrobić? Sprawdźcie.

Ciasto minutka – przepis na małą blaszkę

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 170 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej),
  • 400-500 g owoców sezonowych (lub rozmrożonych, np. wiśni bez pestek, jagód czy truskawek)

Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do wysypania blachy, cukier puder

Ciasto minutka – sposób przygotowania

Używając miksera, ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wszystkie składniki mieszamy z pomocą robota kuchennego przez chwilę, by się połączyły. Wtedy wsypujemy owoce i mieszamy na najmniejszych obrotach lub używając drewnianej łyżki.

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto minutka po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz wideo A może równie proste ciasteczka? Te budyniowe to hit!

Ciasto minutka – wskazówki

Owoce można wmieszać do ciasta lub wysypać na dno formy i dopiero wylać ciasto. Jeśli macie bardzo soczyste owoce, odlejcie nadmiar soku, by nie powstał zakalec.

Do ciasta można dodać 3-4 łyżki stołowe kakao. Będzie ciekawie smakować, jeśli upieczecie je z wiśniami lub śliwkami, zamiast owoców można wsypać także orzechy bądź czekoladę połamaną na małe kawałki.

Zamiast piec ciasto minutka w zwykłej tortownicy, możecie rozlać je do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Babeczki wyjdą bardzo smaczne - pamiętajcie tylko, by piec je nieco krócej (ok. 20-25 minut).