Kopytka z dyni można przygotować na dwa sposoby. Wielbiciele tradycyjnych kopytek ziemniaczanych mogą przyrządzić je w wersji pół na pół. To doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu i puree z dyni, które zostało po zrobieniu zupy – nic się nie zmarnuje. Kopytka – lub jak kto woli, kluseczki - można też zrobić z samej dyni. Mogą mieć nieco luźniejszą konsystencję, ale również są przepyszne. Jak zrobić kopytka z dyni? Sprawdźcie.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i mieszamy z dyniowym puree (jeśli nie mamy gotowego składnika, to warzywo należy upiec, obrać i również zmielić). Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz połowę ilości mąki pszennej. Ciasto mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej mąki (zostawiamy trochę do podsypania) – powinno być dość luźne, ale nie kleiste. Zagniatamy je i dzielimy na kilka części.
Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę. Każdą część ciasta formujemy w wałek i ukośnie kroimy kopytka. Wodę w garnku gotujemy z odrobiną soli. Gdy będzie wrząca, wrzucamy kopytka porcjami i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączamy je na cedzaku.
Składniki:
Miąższ dyni blendujemy lub przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól i część mąki. Ciasto wyrabiamy, dodajemy mąki, aż jego konsystencja będzie luźna, ale mniej kleista. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę. Przekładamy ciasto (można je podzielić na mniejsze części) i formujemy w wałek. Następnie kroimy na ukośne kawałki. Wodę gotujemy w garnku z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kopytka i gotujemy je przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączamy je z nadmiaru wody na cedzaku.
Kopytka z dyni, podobnie jak te przygotowane z (samych) ziemniaków, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Będą bardzo smaczne z dodatkiem śmietany lub sera białego z odrobiną cukru bądź miodu albo ze szczyptą soli. Można je podać z omastą ze smalcu lub boczku i cebulki albo z samą cebulką, a także z przeróżnymi sosami. Pyszne, jesienne danie stworzymy, podając je z lekkim sosem z leśnych grzybów. Z aromatycznym gulaszem mięsnym również będą smakowały wybornie. Kopytka można również odsmażyć na maśle i podawać na chrupko – w taki sposób smakują idealnie na drugi dzień.