Lubicie kopytka? Pewnie próbowaliście już klasycznych i ze szpinakiem. A co powiecie na te z dyni? [PRZEPIS]

Kopytka z dyni to kolejne danie, które musicie przygotować jesienią. Podobnie jak tradycyjne kopytka ziemniaczane, te przygotowane z dyni można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Sprawdźcie, jak zrobić kopyta z dyni i jak je podawać.

Kopytka z dyni można przygotować na dwa sposoby. Wielbiciele tradycyjnych kopytek ziemniaczanych mogą przyrządzić je w wersji pół na pół. To doskonały pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu i puree z dyni, które zostało po zrobieniu zupy – nic się nie zmarnuje. Kopytka – lub jak kto woli, kluseczki - można też zrobić z samej dyni. Mogą mieć nieco luźniejszą konsystencję, ale również są przepyszne. Jak zrobić kopytka z dyni? Sprawdźcie.

Kopyta z dyni i ziemniaków – przepis

Składniki:

  • 500 g puree z dyni (najlepiej Hokkaido; można je dostać w lepiej wyposażonych sklepach spożywczych i online, najczęściej w słoiczkach, puszkach lub w formie mrożonej),
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól,
  • olej rzepakowy,
  • woda do gotowania kopytek

Kopytka z dyni i ziemniaków – sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i mieszamy z dyniowym puree (jeśli nie mamy gotowego składnika, to warzywo należy upiec, obrać i również zmielić). Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz połowę ilości mąki pszennej. Ciasto mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej mąki (zostawiamy trochę do podsypania) – powinno być dość luźne, ale nie kleiste. Zagniatamy je i dzielimy na kilka części.

Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę. Każdą część ciasta formujemy w wałek i ukośnie kroimy kopytka. Wodę w garnku gotujemy z odrobiną soli. Gdy będzie wrząca, wrzucamy kopytka porcjami i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączamy je na cedzaku.

Kopytka z dyni – przepis

Składniki:

  • 500 g upieczonego miąższu z dyni bez skórki (najlepiej z dyni Hokkaido),
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można pominąć lub zamienić na skrobię kukurydzianą),
  • jajko,
  • sól,
  • woda do ugotowania

Kopytka z dyni – jak przygotować

Miąższ dyni blendujemy lub przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól i część mąki. Ciasto wyrabiamy, dodajemy mąki, aż jego konsystencja będzie luźna, ale mniej kleista. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę. Przekładamy ciasto (można je podzielić na mniejsze części) i formujemy w wałek. Następnie kroimy na ukośne kawałki. Wodę gotujemy w garnku z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kopytka i gotujemy je przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączamy je z nadmiaru wody na cedzaku.

Zobacz wideo Co jeszcze zrobić z dyni? Mamy dwa przepisy!

Kopytka z dyni – jak je podawać?

Kopytka z dyni, podobnie jak te przygotowane z (samych) ziemniaków, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Będą bardzo smaczne z dodatkiem śmietany lub sera białego z odrobiną cukru bądź miodu albo ze szczyptą soli. Można je podać z omastą ze smalcu lub boczku i cebulki albo z samą cebulką, a także z przeróżnymi sosami. Pyszne, jesienne danie stworzymy, podając je z lekkim sosem z leśnych grzybów. Z aromatycznym gulaszem mięsnym również będą smakowały wybornie. Kopytka można również odsmażyć na maśle i podawać na chrupko – w taki sposób smakują idealnie na drugi dzień.