Prosty przepis na faworki: jak przygotować ten znany przysmak?
Faworki: proste przepisy
Faworki to tradycyjny, karnawałowy przysmak. Smażone w głębokim tłuszczu nie należą do niskokalorycznych przekąsek, jednak z drugiej strony raz do roku każdy może pozwolić sobie na nieco słodkości. Tradycyjny przepis na faworki jest stosunkowo prosty i funkcjonuje od wielu lat. W zależności od potrzeb bywa modyfikowany w następujący sposób: niektóre składniki zastępowane są mniej tłustymi odpowiednikami (śmietana jogurtem naturalnym). Osoby, które cierpią na insulinooporność eliminują cukier puder, zastępując go ksylitolem. Wiele osób decyduje się także na zmianę sposobu obróbki termicznej - zamiast tradycyjnego smażenia na oleju lub smalcu przygotowują faworki bez użycia tłuszczu w piekarniku.
Łatwy przepis na faworki: sprawdzona receptura
Łatwy przepis na faworki nie wymaga skomplikowanych składników ani zabiegów. Każdy jest w stanie przygotować go samodzielnie w domu.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka masła,
- 6 żółtek jajek rozmiar M,
- łyżka wódki,
- olej lub smalec do smażenia
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier puder przesiać do naczynia. Dodać żółtka, masło, śmietanę i wódkę.
- Ze składników zagnieść gładkie ciasto (można użyć do tego robota kuchennego).
- Przygotowane ciasto należy energicznie okładać ręką lub wałkiem tak, aby je solidnie napowietrzyć.
- Następnie ciasto podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na cienkie placki.
- Z placków wyciąć paski o wymiarach 2,5x15 cm.
- W każdym pasku na środku zrobić nacięcie o długości ok. 5-6 cm, przez które przekłada się jeden koniec paska.
- Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, a następnie wkładać po kilka faworków (powinny swobodnie pływać). Smażyć na złoto z obu stron.
- Gotowe faworki wykładać na ręcznik papierowy, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Faworki: łatwy przepis, ale warto zadbać o szczegóły
Przepis na faworki jest łatwy, jednak aby ciastka były wyjątkowo puszyste i kruche, trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Składniki na ciasto powinny zostać wcześniej wyjęte z lodówki, aby miały nieco wyższą temperaturę. Koniecznie należy dobrze napowietrzyć gotowe ciasto. W tym celu należy uderzać je wałkiem nawet przez kilka minut. Gotowe chrusty należy wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz - dzięki temu ciastka nie nasiąkną nim podczas smażenia.
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Sprawdź koniecznie przed tłustym czwartkiem 2021!
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
-
Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie. U nas to już norma
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Najnowszy raport o stanie zdrowotnym Polaków NIPZ-PZH: W diecie Polaków jest zbyt dużo niezdrowych tłuszczów nasyconych
- Łap Banana, czyli nowy smak w serii napojów Huel Ready-to-drink