Faworki to tradycyjny, karnawałowy przysmak. Smażone w głębokim tłuszczu nie należą do niskokalorycznych przekąsek, jednak z drugiej strony raz do roku każdy może pozwolić sobie na nieco słodkości. Tradycyjny przepis na faworki jest stosunkowo prosty i funkcjonuje od wielu lat. W zależności od potrzeb bywa modyfikowany w następujący sposób: niektóre składniki zastępowane są mniej tłustymi odpowiednikami (śmietana jogurtem naturalnym). Osoby, które cierpią na insulinooporność eliminują cukier puder, zastępując go ksylitolem. Wiele osób decyduje się także na zmianę sposobu obróbki termicznej - zamiast tradycyjnego smażenia na oleju lub smalcu przygotowują faworki bez użycia tłuszczu w piekarniku.
Łatwy przepis na faworki nie wymaga skomplikowanych składników ani zabiegów. Każdy jest w stanie przygotować go samodzielnie w domu.
Składniki:
Przygotowanie:
Przepis na faworki jest łatwy, jednak aby ciastka były wyjątkowo puszyste i kruche, trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Składniki na ciasto powinny zostać wcześniej wyjęte z lodówki, aby miały nieco wyższą temperaturę. Koniecznie należy dobrze napowietrzyć gotowe ciasto. W tym celu należy uderzać je wałkiem nawet przez kilka minut. Gotowe chrusty należy wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz - dzięki temu ciastka nie nasiąkną nim podczas smażenia.
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Sprawdź koniecznie przed tłustym czwartkiem 2021!