Deser w kształcie serca na walentynki to obowiązkowy punkt menu. Deser jest niezwykle ważny, gdyż stanowi zwieńczenie całego posiłku, a poza tym jest słodkim akcentem, a mało kto może powiedzieć, że nie lubi słodyczy. Deser z zawartością czekolady może być poza tym idealnym afrodyzjakiem, który rozbudzi nie tylko zmysł smaku...
Aby wykonać deser w kształcie serca, musimy skorzystać z odpowiednich foremek:
Deser serce, który nie jest prosty do wykonania, ale niesamowicie efektowny i smaczny, to oczywiście tort. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zasmakować w słodyczy tortu czekoladowego lub śmietankowego. Każdy z nich, a także wiele innych można wykonać w kształcie serca. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią formę lub wykorzystać formy kwadratową i prostokątną. Dokładną instrukcję tego, jak wykonać tort w kształcie serca znajdziesz tu.
Nie możesz zdecydować się jaki deser serce na walentynki zaserwować ukochanemu/ukochanej? Oto kilka sprawdzonych propozycji:
Do przygotowania będziesz potrzebować: 2 tabliczki białej czekolady, 125 g malin, 2 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 łyżki masła, jajko, cukier waniliowy, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy jajko, mleko, cukier waniliowy z użyciem miksera. Dodajemy sypkie składniki. Gdy masa będzie jednolita, wrzucamy umyte wcześniej maliny i pokrojoną drobno białą czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką i nakładamy do foremek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Do przygotowania potrzebne będzie: 500 g serka homogenizowanego (typu Danio), 150 ml śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 200 g truskawek, opakowanie herbatników maślanych, 2 łyżki masła
Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier puder i serek cały czas miksując. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej. Herbatniki blendujemy blenderem i dodajemy masło. Dalej blendujemy do uzyskania połączenia składników, aż powstanie zwarta masa. Masą wypełniamy spód pierścienia, mocno ubijając. Następnie uzupełniamy masą serową, na wierzch układamy półplasterki truskawek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
Do przygotowania potrzebne będzie: szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cukru, szczypta soli.
Dodatkowo ulubione dodatki: bita śmietana, roztopiona czekolada, świeże owoce: maliny, truskawki, borówki itd.
W naczyniu umieszczamy żółtko, lekko ciepłe mleko oraz olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno. Do ciasta stopniowo dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy łyżką. Gotowe ciasto nakładamy do nagrzanej na maksymalną temperaturę gofrownicy.
Nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami. Dlatego wyjątkowy deser walentynkowy serce musi nie tylko dobrze smakować, ale równie ładnie wyglądać. Sam kształt to nie wszystko. W zależności od rodzaju deseru należy dopracować także jego dekorację. Zawsze dobrze w tej roli sprawdzi się bita śmietana, świeże owoce, połówki orzechów włoskich czy listki świeżej mięty. Takie detale sprawiają, że potrawy zapadają nam w pamięć na długi czas.
Zobacz też: Walentynkowa kolacja last minute - przepisy na dania i desery, które zrobisz w mniej niż pół godziny