Kasza jaglana: przepisy. Sprawdzone sposoby na włączenie kaszy jaglanej do diety

Kasza jaglana, podobnie jak inne rodzaje kasz, jest bardzo pożądana w naszej diecie. Zawiera w sobie mnóstwo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Sprawdź nasze przepisy na dania z kaszy jaglanej.

Kotlety z kaszy jaglanej: smaczny obiad bez mięsa

Kasza jaglana to jeden z najdłużej znanych gatunków kasz. Powstaje z prosa i znana jest ze swoich wartości odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużą ilość białka łatwo przyswajalnego dla organizmu. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Co ważne, nie zawiera w sobie glutenu, dlatego może być podawana nawet chorym na celiakię.

Kotlety z kaszy jaglanej to świetny sposób na wegetariański obiad, który przypadnie do gustu nawet największym mięsożercom. Są niezwykle smaczne i sycące.

Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej, czerwona cebula,100 g żółtego sera, 20 dag pieczarek, jajko, natka pietruszki, łyżeczka soli, pieprz, bułka tarta, olej

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj z odrobiną soli. Gdy będzie stygła przygotuj resztę składników
  2. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce i duś pod przykryciem.
  3. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na złoto.
  4. Ser zetrzyj na drobnej tarce.
  5. Pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj.
  6. Kiedy kasza przestygnie, dodaj do niej wcześniej przygotowane produkty, a także jajko i przyprawy.
  7. Z powstałej masy formuj małe kotlety, obtocz je w bułce i układaj na rozgrzanym oleju. 
  8. Gotowe kotlety możesz podać z dowolną surówką. 

Kasza jaglana z warzywami, czyli kasza zamiast porcji mięsa

Ostatnio bardzo dużo mówi się o konieczności ograniczenia spożycia mięsa, co w znaczący sposób poprawia kondycję organizmu. Jednak czym je zastąpić? Kasza jaglana sprawdzi się w tym znakomicie, chociażby ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka. Najprostszym sposobem na przygotowanie takiego dania jest zaserwowanie kaszy jaglanej ugotowanej na sypko z warzywami na parze. Z kaszą jaglaną dobrze komponują się wszystkie warzywa, więc na talerzu śmiało może znaleźć się marchewka, brokuł, kalafior, papryka, ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa itd. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Jak ugotować kaszę jaglaną?

W zależności od tego, jaką konsystencję kaszy chcemy uzyskać, należy stosować się do pewnych wytycznych. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? Otóż na każdą szklankę kaszy jaglanej wlewamy 2,5 szklanki wody. Gotujemy tak długo na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę. 

Jeśli chcemy uzyskać efekt kleistości, przed gotowaniem trzeba kaszę połączyć z niewielką ilością mleka i przelać do wrzątku. Należy przy tym pamiętać o zachowaniu proporcji, według których na  szklankę kaszy jaglanej przypada 3,5 szklanki wody. Gotować około pół godziny. 

Kasza jaglana: jak gotować, aby nie zgorzkniała?

Kasza jaglana doskonale pasuje zarówno do dań słodkich jak i tych obiadowych. Jednak nieodpowiednio przygotowana może uzyskać nieco gorzki posmak, co zepsuje całe danie. Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka? Wystarczy obficie wypłukać ją zimną, a następnie gorącą wodą. Drugi sposób polega na wrzuceniu kaszy do wrzątku, odcedzeniu jej i następnie umieszczeniu jej ponownie w gorącej, czystej wodzie. 

Zobacz też: Kasza manna niebanalnie - 5 przepisów na pyszne i sycące śniadania oraz desery

Więcej o: