Kasza jaglana to jeden z najdłużej znanych gatunków kasz. Powstaje z prosa i znana jest ze swoich wartości odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużą ilość białka łatwo przyswajalnego dla organizmu. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Co ważne, nie zawiera w sobie glutenu, dlatego może być podawana nawet chorym na celiakię.
Kotlety z kaszy jaglanej to świetny sposób na wegetariański obiad, który przypadnie do gustu nawet największym mięsożercom. Są niezwykle smaczne i sycące.
Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej, czerwona cebula,100 g żółtego sera, 20 dag pieczarek, jajko, natka pietruszki, łyżeczka soli, pieprz, bułka tarta, olej
Przygotowanie:
Ostatnio bardzo dużo mówi się o konieczności ograniczenia spożycia mięsa, co w znaczący sposób poprawia kondycję organizmu. Jednak czym je zastąpić? Kasza jaglana sprawdzi się w tym znakomicie, chociażby ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka. Najprostszym sposobem na przygotowanie takiego dania jest zaserwowanie kaszy jaglanej ugotowanej na sypko z warzywami na parze. Z kaszą jaglaną dobrze komponują się wszystkie warzywa, więc na talerzu śmiało może znaleźć się marchewka, brokuł, kalafior, papryka, ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa itd.
W zależności od tego, jaką konsystencję kaszy chcemy uzyskać, należy stosować się do pewnych wytycznych. Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? Otóż na każdą szklankę kaszy jaglanej wlewamy 2,5 szklanki wody. Gotujemy tak długo na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę.
Jeśli chcemy uzyskać efekt kleistości, przed gotowaniem trzeba kaszę połączyć z niewielką ilością mleka i przelać do wrzątku. Należy przy tym pamiętać o zachowaniu proporcji, według których na szklankę kaszy jaglanej przypada 3,5 szklanki wody. Gotować około pół godziny.
Kasza jaglana doskonale pasuje zarówno do dań słodkich jak i tych obiadowych. Jednak nieodpowiednio przygotowana może uzyskać nieco gorzki posmak, co zepsuje całe danie. Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka? Wystarczy obficie wypłukać ją zimną, a następnie gorącą wodą. Drugi sposób polega na wrzuceniu kaszy do wrzątku, odcedzeniu jej i następnie umieszczeniu jej ponownie w gorącej, czystej wodzie.
Zobacz też: Kasza manna niebanalnie - 5 przepisów na pyszne i sycące śniadania oraz desery