Pierniki na choinkę przygotowywane są w naszych domach od wielu pokoleń. Te proste, a jednocześnie smaczne ciasteczka, doskonale wpisują się w klimat Bożego Narodzenia dzięki aromatycznym przyprawom, jakie znajdujemy w ich składzie. Wykonanie domowych pierników na choinkę według przepisu jest wyjątkowo proste i przyjemne, dlatego warto zaangażować w to domowników. Dzięki temu nie tylko wspólnie przygotujemy dekoracje świąteczne, ale także będziemy mieć okazję do wspólnego spędzania czasu i poczucia atmosfery zbliżających się świąt. Jak ozdobić pierniki na choinkę? Użyj lukru, kolorowych posypek, wiórków kokosowych, czekolady...i wyobraźni!
Przepis na pierniki na choinkę wygląda następująco:
Składniki:
Przygotowanie:
Najprostszy sposób na to jak zrobić pierniki na choinkę to ten z wykorzystaniem gotowych foremek, dzięki którym nadamy naszym ciasteczkom pożądany kształt. Foremki można kupić w sklepach z wyposażeniem kuchennym i w większości marketów w okresie przedświątecznym. Lepiej sprawdzą się te metalowe, gdyż są zdecydowanie trwalsze niż ich plastikowe odpowiedniki. Różne ciekawe foremki możemy znaleźć także w Internecie, jednak jak to w przypadku zakupów na odległość trzeba wziąć pod uwagę czas potrzebny na dostawę.
Jeśli zastanawiasz się jak ozdobić pierniki na choinkę, to opcji jest naprawdę wiele. Poza tradycyjnym lukrem, o którym nieco więcej niżej, jest mnóstwo gotowych dekoracji cukierniczych którymi możemy się posłużyć. Należą do nich gotowe posypki czekoladowe, wiórki i inne dekoracje czekoladowe. Oprócz tego na półkach sklepowych znajdziemy także pisaki żelowe, którymi możemy tworzyć dowolne napisy na ciastkach. To sprawia, że możliwości upiększania naszych pierników są praktycznie nieograniczone. Jeśli chodzi o dostępność tego rodzaju dodatków, to można je znaleźć w dużych sklepach spożywczych oraz w hurtowniach cukierniczych, które zajmują się zaopatrywaniem profesjonalistów. W okresie przedświątecznym takie akcesoria znajdziemy również często w naszych pobliskich sklepikach osiedlowych.
Najpopularniejszym, a zarazem tradycyjnym sposobem dekorowania pierników na święta jest lukrowanie. Lukrowane pierniczki na choinkę stanowią doskonałą dekorację, a przy tym są łatwe w przygotowaniu. Do wykonania lukru potrzebujemy cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Oba składniki mieszamy kontrolując gęstość, a następnie nakładamy na pierniczki. Ważne, aby ciastka były zupełnie zimne zanim zaczniemy je dekorować, w innym wypadku lukier może z nich spływać.
Pomysły na pierniki choinkowe nie wykluczają użycia innych ciasteczek do zawieszenia na drzewku świątecznym. Nie każdy jest bowiem fanem korzennego, specyficznego smaku piernikowego. W roli ciastek choinkowych sprawdzą się także ciastka kruche, które jednak warto przygotować tuż przed zawieszeniem na choince, gdyż wraz z upływem czasu stają się one bardziej podatne na złamanie czy ukruszenie.
Składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: Orzechowiec - przepis. To tradycyjne ciasto na polskim stole, ale wielu popełnia błąd