Jak zrobić pierniki na choinkę? Proste pomysły na pierniki choinkowe

Pierniki na choinkę to nie tylko dekoracje, ale też część naszej tradycji, w której samodzielne przygotowywanie smakołyków i świątecznych ozdób zajmuje bardzo ważne miejsce. Lukrowane pierniczki na choinkę to efektowny i bardzo smaczny pomysł na dekorację świątecznego drzewka. Jak ozdobić pierniki na choinkę? Zobacz sprawdzony przepis na ciasteczka choinkowe.

Pierniki na choinkę. Przepis

Pierniki na choinkę przygotowywane są w naszych domach od wielu pokoleń. Te proste, a jednocześnie smaczne ciasteczka, doskonale wpisują się w klimat Bożego Narodzenia dzięki aromatycznym przyprawom, jakie znajdujemy w ich składzie. Wykonanie domowych pierników na choinkę według przepisu jest wyjątkowo proste i przyjemne, dlatego warto zaangażować w to domowników. Dzięki temu nie tylko wspólnie przygotujemy dekoracje świąteczne, ale także będziemy mieć okazję do wspólnego spędzania czasu i poczucia atmosfery zbliżających się świąt. Jak ozdobić pierniki na choinkę? Użyj lukru, kolorowych posypek, wiórków kokosowych, czekolady...i wyobraźni! 

Przepis na pierniki na choinkę wygląda następująco:

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki miodu płynnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 duże jajko
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie: 

  1. Połącz ze sobą sypkie składniki.
  2. Masło z miodem roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  3. Zimne masło z miodem dodaj do mąki i reszty składników. Energicznie zagnieć ciasto.
  4. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki.
  5. Zimne ciasto rozwałkuj i wytnij foremkami pierniki. Nie zapomnij o zrobieniu na szczycie dziurki słomką lub wykałaczką.
  6. Pierniczki wstaw do pieca rozgrzanego do 180°C na 10-15 minut.
  7. Upieczone pierniki pozostaw do całkowitego ostygnięcia.  

ciastka_bałwanPiętrowe choinki i bałwanki

Jak zrobić pierniki na choinkę?

Najprostszy sposób na to jak zrobić pierniki na choinkę to ten z wykorzystaniem gotowych foremek, dzięki którym nadamy naszym ciasteczkom pożądany kształt. Foremki można kupić w sklepach z wyposażeniem kuchennym i w większości marketów w okresie przedświątecznym. Lepiej sprawdzą się te metalowe, gdyż są zdecydowanie trwalsze niż ich plastikowe odpowiedniki. Różne ciekawe foremki możemy znaleźć także w Internecie, jednak jak to w przypadku zakupów na odległość trzeba wziąć pod uwagę czas potrzebny na dostawę. 

Jak ozdobić pierniki na choinkę?

Jeśli zastanawiasz się jak ozdobić pierniki na choinkę, to opcji jest naprawdę wiele. Poza tradycyjnym lukrem, o którym nieco więcej niżej, jest mnóstwo gotowych dekoracji cukierniczych którymi możemy się posłużyć. Należą do nich gotowe posypki czekoladowe, wiórki i inne dekoracje czekoladowe. Oprócz tego na półkach sklepowych znajdziemy także pisaki żelowe, którymi możemy tworzyć dowolne napisy na ciastkach. To sprawia, że możliwości upiększania naszych pierników są praktycznie nieograniczone. Jeśli chodzi o dostępność tego rodzaju dodatków, to można je znaleźć w dużych sklepach spożywczych oraz w hurtowniach cukierniczych, które zajmują się zaopatrywaniem profesjonalistów. W okresie przedświątecznym takie akcesoria znajdziemy również często w naszych pobliskich sklepikach osiedlowych. 

Zobacz wideo Poznajcie te proste przepisy!

Lukrowane pierniczki na choinkę. Jak przygotować?

Najpopularniejszym, a zarazem tradycyjnym sposobem dekorowania pierników na święta jest lukrowanie. Lukrowane pierniczki na choinkę stanowią doskonałą dekorację, a przy tym są łatwe w przygotowaniu. Do wykonania lukru potrzebujemy cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Oba składniki mieszamy kontrolując gęstość, a następnie nakładamy na pierniczki. Ważne, aby ciastka były zupełnie zimne zanim zaczniemy je dekorować, w innym wypadku lukier może z nich spływać.

Haps ciasteczka cynamonoweCiasteczka cynamonowe

Pomysły na pierniki choinkowe. Kruche ciastka jako dekoracje choinkowe

Pomysły na pierniki choinkowe nie wykluczają użycia innych ciasteczek do zawieszenia na drzewku świątecznym. Nie każdy jest bowiem fanem korzennego, specyficznego smaku piernikowego. W roli ciastek choinkowych sprawdzą się także ciastka kruche, które jednak warto przygotować tuż przed zawieszeniem na choince, gdyż wraz z upływem czasu stają się one bardziej podatne na złamanie czy ukruszenie. 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, aż do momentu gdy wszystkie składniki dobrze się połączą.
  2. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  3. Zimne ciasto rozwałkować, a następnie z użyciem foremek wycinać ciasteczka i dziurkę, która posłuży do zawieszenia ciasteczek.
  4. Ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut w temperaturze 180°C (do zarumienienia).
  5. Pozostawić do wystygnięcia a następnie udekorować według uznania.  

Zobacz też: Orzechowiec - przepis. To tradycyjne ciasto na polskim stole, ale wielu popełnia błąd

Więcej o: