Faworki, to jeden z obowiązkowych przepisów na karnawał. To również idealna przekąska na tłusty czwartek, która jest alternatywą dla popularnych pączków. Niestety, faworki bywają pracochłonne. Można przygotowywać je z ciasta śmietanowego, lub drożdżowego. Okazuje się, że jest jeszcze co najmniej jeden wariant. Dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu, polecamy faworki z ciasta francuskiego. Oto przepis.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby przygotować faworki z ciasta francuskiego, potrzebujesz... ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym większym sklepie z artykułami spożywczymi. Dzięki temu zaoszczędzisz czas. To nie jedyny składnik, konieczny będzie również cukier puder, który możesz samodzielnie zrobić, lub kupić.
Zakupione już ciasto francuskie należy rozłożyć na stolnicy i starannie rozwałkować na nieco cieńszy "placek". Kolejno wykroić radełkiem paski, a w paskach zrobić pionowe nacięcie wielkości około 1,5 cm, Następnie tak jak w klasycznych faworkach przełożyć jeden koniec przez otwór i odłożyć na bok. Powtarzać kolejno, aż do skończenia się ciasta. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Faworki z ciasta francuskiego są pieczone, a nie smażone. Dzięki temu można je uznać za zdrowsze. Nie są maczane w tłuszczu a jedynie zapiekane w piekarniku. Ułożone równomiernie na blaszce powinny piec się do zarumienienia. Po wyjęciu trzeba je tylko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!