Jakiego pączka można zjeść, aby później nie żałować? A może od czasu do czasu warto trochę zaszaleć. Poniżej prezentujemy przybliżoną wartość kaloryczną pączków w różnym wydaniu oraz praktyczne wskazówki na temat smażenia, pieczenia i parowania pączków.
Smażone pączki w tłuszczu? Właśnie taką wersję można najczęściej kupić w cukierni. Pączki smażone w przełożeniu na jedną sztukę to około 300 kcal. Stosunkowo dużo, dwie sztuki to tyle, co jeden posiłek obiadowy (jeśli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal).
Zobacz też: Faworki. Jak je zrobić? Czym są chrusty? Wyjaśniamy
Pączki w tłuszczu należą do Twoich ulubionych? Poniżej prezentujemy przepis na pączki smażone:
Lista składników:
Dodatki: olej lub smalec, cukier puder do posypania, konfitura do nadziewania,
Przygotowanie:
Etap I - zaczyn
Drożdże należy rozetrzeć z odrobiną cukru i mąki i wymieszać z połową mleka o letniej temperaturze. Teraz zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Etap II - ciasto
Etap III - smażenie
Pączki w maśle wbrew pozorom nie są mniej kaloryczne od pączków smażonych w oleju. Przeciwnie, pączki w maśle przeliczone na sztukę to około 350 kcal, czyli aż o 50 kcal więcej. Czy to gra warta grzechu? Zdecydowanie tak, pączki smażone nie bez powodu należą do tych najbardziej kalorycznych, ale też najpyszniejszych. Najlepiej smakują na ciepło, gdy są bardzo świeże. Poniżej odpowiadamy na pytanie: jak smażyć pączki i o czym należy pamiętać.
Zobacz też: Lane faworki w sam raz na tłusty czwartek 2022. Mamy przepis
Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam, jak w przypadku pączków smażonych na oleju. Pączki na maśle należy podsmażyć z każdej strony, aż do momentu pojawienia się charakterystycznej skorupki, ale uwaga: do smażenia należy użyć masła klarowanego.
Przyjęło się, że pieczone pączki tak jak inne desery są mniej tuczące niż ich smażona wersja. I tak jest w rzeczywistości, ale różnica nie jest duża. Pączek pieczony to około 250 kcal.
Jak piec pączki? Poniżej znajdziesz szczegółowy opis procesu przygotowania i pieczenia pączków.
Lista składników:
Dodatki: nadzienie w postaci ulubionej marmolady
Przygotowanie:
W poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań niektórzy decydują się na pączki na parze, które w przełożeniu na jedną sztukę mają około 190 kcal. Jak przygotować pączki na parze? W tym celu należy garnek z wodą obwiązać gazą i w momencie, gdy woda zacznie się gotować, kładziemy pączki na hamak z gazy i przykrywamy. W ten sposób pączki parujemy przez około 5/10 minut. Ciasto przygotowujemy zgodnie z powyższym opisem.
Zobacz też: Pączki Warszawa. Gdzie znajdziesz najlepsze pączki w stolicy?