Jak zrobić pączki na różne sposoby? Przepisy na słodkości w kilku wersjach [pączki smażone, pieczone, na parze]

Jak zrobić pączki w tłuszczu, a jak na parze i ile kalorii mają pączki w maśle? Szukasz alternatywy dla tłustych łakoci? Sprawdź różne oblicza pączka i wybierz wersję najlepszą dla siebie.

Pączki smażone, pieczone, czy na parze? - kalorie 

Jakiego pączka można zjeść, aby później nie żałować? A może od czasu do czasu warto trochę zaszaleć. Poniżej prezentujemy przybliżoną wartość kaloryczną pączków w różnym wydaniu oraz praktyczne wskazówki na temat smażenia, pieczenia i parowania pączków. 

Pączki w tłuszczu - ile kalorii? 

Smażone pączki w tłuszczu? Właśnie taką wersję można najczęściej kupić w cukierni. Pączki smażone w przełożeniu na jedną sztukę to około 300 kcal. Stosunkowo dużo, dwie sztuki to tyle, co jeden posiłek obiadowy (jeśli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal).

Zobacz też: Faworki. Jak je zrobić? Czym są chrusty? Wyjaśniamy

Przepis na pączki w tłuszczu

Pączki w tłuszczu należą do Twoich ulubionych? Poniżej prezentujemy przepis na pączki smażone:

Lista składników: 

  • Mąka - 0,5 kg, 
  • Świeże drożdże - 4 dag,
  • Żółtka - 6 sztuk, 
  • Masło - 1 łyżka stołowa, 
  • Mleko - 150 ml, 
  • Cukier - 2 łyżki stołowe, 
  • Spirytus - 1 łyżka stołowa, 

Dodatki: olej lub smalec, cukier puder do posypania, konfitura do nadziewania

Przygotowanie:

Etap I - zaczyn

Drożdże należy rozetrzeć z odrobiną cukru i mąki i wymieszać z połową mleka o letniej temperaturze. Teraz zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 

Etap II - ciasto 

  1. Teraz roztapiamy i studzimy masło, żółtka należy utrzeć z pozostałą częścią cukru.
  2. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, mleko, odrobinę soli i na koniec spirytus.
  3. Teraz przyszedł czas na wyrobienie ciasta na gładką masę, stopniowo dodajemy też masło i cały czas wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Gotowe ciasto należy ponownie odstawić na 30 minut.
  4. Ciasto dzielimy na małe placuszki, na które kładziemy konfiturę i formujemy kulę.
  5. Gotowe pączki układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy, tym razem na kwadrans. 

Etap III - smażenie 

  1. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, ilość powinna być duża, pączki powinny pływać. To, co jest bardzo ważne to stała temperatura oleju, nie można jej obniżyć w trakcie, ponieważ grozi to tym, że pączki wchłonął cały tłuszcz. Idealna temperatura smażenia pączków to 175/180 stopni.
  2. Do nagrzanego oleju lub smalcu wkładamy po kolei pączki i obsmażamy z obydwu stron. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki w maśle - ile kalorii? 

Pączki w maśle wbrew pozorom nie są mniej kaloryczne od pączków smażonych w oleju. Przeciwnie, pączki w maśle przeliczone na sztukę to około 350 kcal, czyli aż o 50 kcal więcej. Czy to gra warta grzechu? Zdecydowanie tak, pączki smażone nie bez powodu należą do tych najbardziej kalorycznych, ale też najpyszniejszych. Najlepiej smakują na ciepło, gdy są bardzo świeże. Poniżej odpowiadamy na pytanie: jak smażyć pączki i o czym należy pamiętać. 

Zobacz też: Lane faworki w sam raz na tłusty czwartek 2022. Mamy przepis

Jak smażyć pączki na maśle, aby były smaczne i puszyste? 

Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam, jak w przypadku pączków smażonych na oleju. Pączki na maśle należy podsmażyć z każdej strony, aż do momentu pojawienia się charakterystycznej skorupki, ale uwaga: do smażenia należy użyć masła klarowanego. 

Pieczone pączki - ile kalorii? 

Przyjęło się, że pieczone pączki tak jak inne desery są mniej tuczące niż ich smażona wersja. I tak jest w rzeczywistości, ale różnica nie jest duża. Pączek pieczony to około 250 kcal. 

Jak piec pączki i na co zwrócić uwagę? 

Jak piec pączki? Poniżej znajdziesz szczegółowy opis procesu przygotowania i pieczenia pączków. 

Lista składników:

  • Świeże drożdże - 5 dag, 
  • Masło - pół kostki, 
  • Cukier - pół szklanki, 
  • Żółtka - 4 sztuki, 
  • Jajko - 1 sztuka, 
  • Mleko - 1 szklanka, 

Dodatki: nadzienie w postaci ulubionej marmolady

Przygotowanie: 

  1. Zaczyn przygotowujemy zgodnie z opisem powyżej i odstawiamy na pół godziny.
  2. Masło należy roztopić, natomiast żółtka z jajkiem oraz cukrem ubijamy na parze.
  3. Przesianą mąkę dodajemy do zaczynu i utartych żółtek. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Gładką masę odstawiamy na 40 minut.
  4. Z ciasta formujemy placuszki, na które należy wyłożyć konfiturę i uformować kulkę. Tak powstałe pączki ponownie odstawiamy na pół godziny.
  5. Przed włożeniem pączków do piekarnika smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem, pieczemy pączki przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pączki na parze - ile to kalorii? 

W poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań niektórzy decydują się na pączki na parze, które w przełożeniu na jedną sztukę mają około 190 kcal. Jak przygotować pączki na parze? W tym celu należy garnek z wodą obwiązać gazą i w momencie, gdy woda zacznie się gotować, kładziemy pączki na hamak z gazy i przykrywamy. W ten sposób pączki parujemy przez około 5/10 minut. Ciasto przygotowujemy zgodnie z powyższym opisem. 

Zobacz też: Pączki Warszawa. Gdzie znajdziesz najlepsze pączki w stolicy?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.