Lane faworki są dobrym pomysłem na tłusty czwartek. Czy różnią się czymś od lanego chrustu? Okazuje się, że te dwie nazwy w gruncie rzeczy odnoszą się do tego samego słodkiego dania. Tradycyjne faworki vel chrusty pochodzą z Litwy i Niemiec. Były spotykane już w kuchni staropolskiej, choć z pewnością miały inny smak, niż dzisiejsze lekkie i słodkie ciastka. Skąd wzięła się nazwa? Faworki pochodzą od francuskiego określenia wstążki (fr. faveur), chrust zaś prawdopodobnie wziął się ze skojarzenia, jakie kształt ciastek rodził z suchymi gałązkami wykorzystywanymi jako materiał opałowy. Językoznawcy wskazują też na fakt, że określenie ''faworek'' częściej spotykane jest w Polsce północnej. Południe przywiązane jest raczej do słowa ''chrust''.
Dlaczego lany chrust może być doskonałym pomysłem na tłusty czwartek? Choć właśnie tego dnia do cukierni będą ustawiać się kolejki, to wielu z nas nie wyobraża sobie go bez słodkości przygotowywanych domowym sposobem. Niestety, ale zrobienie faworków wymaga sporo czasu i nieco wprawy. Lany chrust jest doskonałym kompromisem - można przygotować domowe łakocie bez poświęcania na to długich godzin. Ich smak bywa równie ceniony, co ciastek przyrządzonych w tradycyjny sposób.
Jak zrobić lane faworki? Przepis jest niespotykanie prosty. Pozwala na zrobienie smakowitych ciastek nawet bez wielkiej wprawy cukierniczej. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania talerza pysznych faworków? Należy zgromadzić:
Idealną alternatywą dla pączków w tłusty czwartek jest lany chrust. Jak przygotować smaczne ciastka i jednocześnie nie stracić na to wiele czasu? W tym przypadku jest to niezwykle proste. Należy zacząć od umieszczenia wszystkich składników w odpowiednio dużej misce i ich wymieszania. Poszczególne elementy należy łączyć powoli tak, aby doprowadzić finalnie do powstania jednolitej masy.
Przygotowane w ten sposób ciasto trzeba przelać do foliowego worka. Warto wybrać taki, który cechuje dość duża wytrzymałość. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia - najlepiej rzepakowy. Alternatywą jest przygotowanie chrustu na smalcu.
W worku wypełnionym ciastem odcinamy jeden róg. Ciastka tworzy się poprzez wyciskanie masy na rozgrzany tłuszcz. Uzyskanie estetycznych kształtów lanego chrustu jest możliwe dzięki wylewaniu ciasta w taki sposób, aby tworzyło koncentryczne kształty. Faworki smaży się dotąd, aż otrzymają rumiany kolor z każdej strony. Bardzo ważne jest to, żeby po wyjęciu z tłuszczu, ułożyć je na papierowym ręczniku. Dzięki temu jego nadmiar zostanie wchłonięty. Oprószenie cukrem pudrem to ostatni element przy przygotowywaniu lanego chrustu. Warto to robić dopiero po ostygnięciu tych smacznych ciastek.
Zobacz też: Ile kalorii mają faworki? Jak wypadają na tle pączków? Sprawdź przed tłustym czwartkiem 2022