Gdzie znaleźć najlepsze pączki w Gdańsku? Niektórzy twierdzą, że nie ma lepszych niż ''pączki z Politechniki'' – chodzi o pączkarnię mieszczącą się przy SKM Politechnika. Cukiernia Gorące Pączki ''Smakołyk'' J. Wolińskiego serwuje gorące pączki przez cały rok, ale w tłusty czwartek ustawiają się przed nią długie kolejki. Nic dziwnego, pączki sprzedawane tutaj robione są z prawdziwego ciasta drożdżowego, bez polepszaczy i konserwantów. Pączki przygotowywane i smażone są na bieżąco, do wyboru, obok tradycyjnych okrągłych pączków z nadzieniem truskawkowym czy różanym, cukiernia oferuje także pączki z nadzieniem malinowym, wiśniowym, jagodowym, czekoladowym, toffi, chałwowym, rafaello czy serowym. W sprzedaży są też pączki bez nadzienia – donaty. W ubiegłym roku ''Smakołyk'' w tłusty czwartek otwarty był już od 5 rano. Warto pamiętać, że pączki z Politechniki zdecydowanie najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Doskonałe pączki ma również w ofercie pracownia cukiernicza ''Śliwka w cieście''. Choć nie są one główną specjalnością cukierni, w tłusty czwartek wiele osób właśnie tu zaopatruje się w pączki. Wypiekane są one z naturalnych składników, z użyciem prawdziwego masła i dużej ilości żółtek. Pracownicy ''Śliwki w cieście'' sami robią nadzienie, w zeszłym roku klienci mieli do wyboru trzy smaki: z nadzieniem różanym, domowym dżemem owocowym lub słonym karmelem. Pączki można było zamawiać przez profil pracowni na Facebooku lub mailowo. Robione ręcznie pączki, smażone w smalcu i rozpływające się w ustach, tylko i wyłącznie w tłusty czwartek można również zamówić u Tomasza Dekera: w Bakery Tomasz Deker (ul. Obrońców Wybrzeża) oraz brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker (ul. Opata Jacka Rybińskiego). Zazwyczaj są to pączki z konfiturą różaną lub truskawkową bądź z adwokatem.
Wiele osób twierdzi, że to pączkarnie oferują najlepsze pączki. Gdańsk, obok paczkarni Gorące Pączki ''Smakołyk'' ma też kilka oddziałów Starej Pączkarni (obecnie pod nazwą Dobra Pączkarnia), która uchodzi za jeden z najlepszych zakładów cukierniczych specjalizujących się w produkcji pączków. Wśród lokalizacji wymienić można punkty przy ul. Chłopskiej, al. Grunwaldzkiej oraz Placu Dominikańskim. Pączki wyrabiane są ręcznie i nie zawierają one konserwantów ani sztucznych dodatków. Nadziewane są marmoladą, nadzieniem owocowym bądź kremem, a dostępność niektórych smaków jest ograniczona i zależna od pory roku. W Dobrej Pączkarni można więc kupić pączki z aromatyczną marmoladą różaną udekorowane skórką pomarańczową, albo też klasyczne pączki pokryte glazurą, skrywające w sobie marmoladę wieloowocową. Wśród pączków z nadzieniem owocowym można wybierać spomiędzy: wiśni, truskawki, maliny, jagody, czarnej porzeczki, śliwki, brzoskwini, pomarańczy, owoców leśnych, jabłka, banana, smoczego owocu, moreli, cytryny czy ananasa. Można również sięgnąć po pączki z kremem o smaku: advocata, toffi, czekolady, nutelli, kajmaku, rafaello, kukułki, marcepanu, maku, bounty, kremu orzechowego, budyniu, sera lub chałwy. Ponadto dostępne są pączki mieszane oraz pączki bez nadzienia. Jeśli jednak odstraszają nas długie kolejki, warto wstąpić do restauracji TYGLE bistro&wine, która na tłusty czwartek co roku przygotowuje ofertę specjalną dla miłośników pączków. W ubiegłym roku od tłustego czwartku aż do walentynkowej niedzieli restauracja miała w swojej ofercie domowe pączki własnego wyrobu w trzech smakach: krem waniliowy, konfitura z wiśni oraz konfitura z czarnej porzeczki, proponując do tego grzane białe i czerwone wino.
Najlepsze cukiernie w Gdańsku? W okolicach tłustego czwartku miejscem, które cieszy się szczególną popularnością, jest między innymi Cukiernia W-Z. W jej stałej ofercie znajdują się pączki z dżemem, wiśniami, jabłkami oraz bitą śmietaną i owocami. Cukiernie W-Z w Gdańsku można znaleźć pod następującymi adresami:
Inne cukiernie również oferują doskonałe pączki. Np. w cukierni Andrzeja Paradowskiego w minionym roku można było kupić pączki z dżemem, różą, powidłami śliwkowymi, czekoladą, toffi lub nadzieniem o smaku kukułki. Z kolei cukiernia Le Delice zaprasza na ręcznie robione pączki z wyjątkowymi nadzieniami smażone na smalcu.
Najlepsze cukiernie w Gdańsku dokładają wszelkich starań, by to właśnie do tego zakładu cukierniczego w tłusty czwartek przybywały rzesze amatorów pączków. Tak jest chociażby w przypadku laureatów plebiscytu ''Orły Cukiernictwa'': Piekarni-Cukierni ''Eres'', Cukierni Wenta czy Cafe Makutra. Cukiernia Baccate wśród propozycji na święto pączka stawia przede wszystkim na smaki tradycyjne, takie jak śliwka, róża czy advocat. Jako wyjątek jawi się więc cukiernia NOTOCIACHo, która w tłuste czwartki pielęgnuje tradycję NIE-tłustego czwartku, proponując jako alternatywę dla pączków pyszności bez tłuszczu, w różnym kształcie i smakach. Pączki w NOTOCIACHo zjeść można natomiast w ostatki.
Zobacz też: Pączki Magdy Gessler. Jak zrobić tradycyjne pączki na tłusty czwartek?