Przepis na chleb żytni. Pożywny i bogaty w błonnik wypiek. Zakwas? Nie potrzebujesz go

Wypiek ten może mieć ciemniejszą lub jaśniejszą barwę. Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju mąki użyjemy. Jego cechą jest charakterystyczny smak. Przedstawiamy przepis na chleb żytni. Dzięki niemu zastąpisz pieczywo pszenne.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Hugh Jackman próbował upiec chleb

Bardzo często do kanapek przygotowujemy sobie tradycyjne pszenne pieczywo. Jest ono lekkie i zazwyczaj nam smakuje. Warto jednak zwrócić uwagę na chleb żytni. Zawiera on więcej błonnika niż jego pszenny odpowiednik. To samo dotyczy witamin i składników mineralnych. Wypiek ten ma również niższy indeks glikemiczny, dzięki któremu dłużej jesteśmy syci.

Przepis na chleb z chrupiącą skórkąJak upiec chleb bez zakwasu? Przepis na pyszne pieczywo bez wyrastania

Przepis na chleb żytni. Jak to wszystko się zaczęło?

Wypieki znane są już od średniowiecza. Po 500 roku plemię Sasów zaczęło siać żyto na terenach dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Okazało się, że roślina to bardzo dobrze odnajduje się w klimacie umiarkowanym. Ciekawostką jest to, że wiele europejskich krajów ma swój własny przepis na chleb żytni. W Niemczech popularny jest pumpernikiel, w Finlandii ruisreikäleipä (okrągły placek z wydrążonym środkiem), zaś mieszkańcy krajów nordyckich zajadają się chrupkimi krakersami. Pieczywo to od wielu lat jest również popularne w Polsce.

Przepis na chleb żytni. Potrzebne składniki

Zaopatrz się w:

  • 550 g mąki żytniej (typ 720),
  • łyżkę oliwy,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1¾ szklanki ciepłej wody (temperatura powinna wynosić około 35 stopni),
  • łyżeczkę miodu.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Zdj. ilustracyjnePrzepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Sprawdź jak je przygotować

Przepis na chleb żytni. Jak stworzyć idealny wypiek?

  1. Wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. Powoli dolewaj ciepłą wodę i przez 5 minut wyrabiaj ciasto.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Dobrze wyrównaj brzegi i przykryj masę ściereczką. 
  3. Odstaw chleb w ciepłe miejsce na 2 godziny, by mógł wyrosnąć.
  4. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz moc ognia do 200 stopni. Po 20 minutach wypiek będzie gotowy.
  5. Chleb wystudź i podawaj wraz z ulubionymi dodatkami do kanapek. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: