Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Bardzo często do kanapek przygotowujemy sobie tradycyjne pszenne pieczywo. Jest ono lekkie i zazwyczaj nam smakuje. Warto jednak zwrócić uwagę na chleb żytni. Zawiera on więcej błonnika niż jego pszenny odpowiednik. To samo dotyczy witamin i składników mineralnych. Wypiek ten ma również niższy indeks glikemiczny, dzięki któremu dłużej jesteśmy syci.
Wypieki znane są już od średniowiecza. Po 500 roku plemię Sasów zaczęło siać żyto na terenach dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Okazało się, że roślina to bardzo dobrze odnajduje się w klimacie umiarkowanym. Ciekawostką jest to, że wiele europejskich krajów ma swój własny przepis na chleb żytni. W Niemczech popularny jest pumpernikiel, w Finlandii ruisreikäleipä (okrągły placek z wydrążonym środkiem), zaś mieszkańcy krajów nordyckich zajadają się chrupkimi krakersami. Pieczywo to od wielu lat jest również popularne w Polsce.
Zaopatrz się w:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.