Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Mamy dla was dzisiaj nietypowy przepis na pomidorową od samego Karola Okrasy. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na pomidorową Karola Okrasy - składniki
Do ugotowania zupy pomidorowej tego wspaniałego kucharza potrzebujecie poniższych składników:
- bulion - 2 litry,
- pomidory malinowe - cały kilogram,
- cebula - 1 sztuka,
- miód - 15 g
- marchewki - 2 sztuki,
- czosnek - 2 ząbki,
- liście bazylii - kilka sztuk,
- sok z połowy cytryny,
- oliwa - 45 ml,
- sól i pieprz.
Uwaga! Sok z cytryny nie jest niezbędny - spokojnie można go pominąć.
Przepis na pomidorową Karola Okrasy - przygotowanie
Zupa pomidorowa w tej wersji jest prosta w wykonaniu, choć nieco czasochłonna. Oto sposób przyrządzenia:
- Pomidory pokrój na ćwiartki, czosnek i marchewkę w plastry, a resztę warzyw drobno posiekaj;
- Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia, polej mieszanką miodu i oliwy;
- Piecz w temperaturze 220 st. C przez pół godziny;
- Upieczone warzywa dodaj do bulionu i całość zmiksuj na gładko;
- Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj trochę bulionu. Zagotuj całość;
- Gotową pomidorową dopraw pieprzem, solą, bazylią i sokiem z cytryny;
- Gotowe! Podawaj z makaronem, najlepiej własnej roboty. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.