Zupa pomidorowa według Karola Okrasy. Przepis na pomidorową zawiera nietypowy składnik

Chcesz zrobić zupę na obiad, ale nie wiesz jaką wybrać? Postaw na polską klasykę. Nasz pomysł to zupa pomidorowa. A ściślej rzecz biorąc, przepis na pomidorową od samego Karola Okrasy!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Mamy dla was dzisiaj nietypowy przepis na pomidorową od samego Karola Okrasy. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na pomidorową Karola Okrasy - składniki

Do ugotowania zupy pomidorowej tego wspaniałego kucharza potrzebujecie poniższych składników:

  • bulion - 2 litry,
  • pomidory malinowe - cały kilogram,
  • cebula - 1 sztuka,
  • miód - 15 g
  • marchewki - 2 sztuki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • liście bazylii - kilka sztuk,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwa - 45 ml,
  • sól i pieprz.

Uwaga! Sok z cytryny nie jest niezbędny - spokojnie można go pominąć. 

Przepis na pomidorową Karola Okrasy - przygotowanie

Zupa pomidorowa w tej wersji jest prosta w wykonaniu, choć nieco czasochłonna. Oto sposób przyrządzenia:

  1. Pomidory pokrój na ćwiartki, czosnek i marchewkę w plastry, a resztę warzyw drobno posiekaj;
  2. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia, polej mieszanką miodu i oliwy;
  3. Piecz w temperaturze 220 st. C przez pół godziny;
  4. Upieczone warzywa dodaj do bulionu i całość zmiksuj na gładko;
  5. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj trochę bulionu. Zagotuj całość;
  6. Gotową pomidorową dopraw pieprzem, solą, bazylią i sokiem z cytryny;
  7. Gotowe! Podawaj z makaronem, najlepiej własnej roboty. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: