Jajka po benedyktyńsku to pyszny i klasyczny posiłek. W sam raz przed większym wysiłkiem

Tradycyjne danie z jajek w koszulkach i sosu holenderskiego to właśnie jajka po benedyktyńsku. Są proste do zrobienia i przepyszne, choć kaloryczne. Idealne na pierwszy posiłek dnia, szczególnie dla sportowców. Sprawdźcie sami.

Lubicie jajka w koszulkach, a jednocześnie chcielibyście spróbować czegoś bardziej wykwintnego? Jeśli tak, to mamy przepis na jajka po benedyktyńsku. Sama receptura ma ponad sto lat, ale wciąż święci triumfy na wielu kuchennych stołach. Przekonajcie się sami.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Przepis na jajka po benedyktyńsku składa się z jajek i sosu. Przedstawiamy listę potrzebnych składników.

Jajka w koszulkach:

  • jajka - tyle, ile ma być porcji,
  • ocet,
  • woda,
  • sól - szczypta.

Sos holenderski:

  • masło (najlepiej klarowane) - ok. ćwierć kostki,
  • żółtka (duże) - kilka sztuk,
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki (lub 1 duża),
  • pieprz biały i sól.

Pozostałe składniki:

  • szynka (lub inna wędlina) - 1 - 2 plastry na porcję,
  • chleb tostowy/bułka pszenna - 1 na jajko.

Przyrządzenie jajek po benedyktyńsku składa się z kilku etapów. Przedstawiamy przepis na tę potrawę.

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:

  1. Masło rozpuść i ostudź;
  2. Żółtka wymieszaj z białym pieprzem i solą, po czym ostrożnie ubij na parze;
  3. Do ubitych żółtek dodaj wąskim strumieniem rozpuszczone masło;
  4. Sos cały czas ubijaj, aż uzyska konsystencję gęstego majonezu;
  5. Chleb tostowy/bułki zrumień, a plastry wędliny podsmaż;
  6. Zagotuj wodę z octem i szczyptą soli;
  7. Jajka wbijaj na dużą łyżkę i umieszczaj ostrożnie (i pojedynczo) w wodzie. Żółtka mają być całe. Jeśli białko za bardzo się rozlewa, to zagarnij je łyżką w stronę żółtka;
  8. Jajka gotuj do ścięcia się białek, żółtka postaraj się zachować płynne;
  9. Gotowe jajka połóż na podpieczone pieczywo z chrupką wędliną. Podawaj gorące z posypką ze szczypiorku. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.