Ryba po grecku - tradycyjny przepis, który warto wykorzystać także wiosną. Zasmakuje domownikom!

Ryba po grecku jest typowym polskim daniem, które wbrew pozorom ma niewiele wspólnego z Grecją. Przepis często jest przygotowany na święta i rodzinne spotkania. Istnieje wiele różnych modyfikacji, jednak tradycyjna receptura smakuje najlepiej. Warto wykorzystać ją także wiosną.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ryba po grecku to smaczne danie, które jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najczęściej przygotowujemy ten specjał na zbliżające się święta i rodzinne spotkania. Warto jednak spożywać go częściej, ze względu na minerały zawarte w rybie i warzywach.

Jak przygotować rybę po grecku i jaki rodzaj wybrać?

Do przygotowania ryby po grecku najczęściej używamy mintaja, dorsza, morszczuka lub miruny. Wybór odpowiedniej i świeżej ryby zaważy o smaku całej potrawy. Niezbędne okażą się też warzywa takie jak pietruszka, marchew czy seler. Przyprawy również są bardzo istotne.

Poza bogatym smakiem ryba po grecku jest świetnym źródłem białka i tłuszczu. Porcja 200 g ma około 280 kcal. Przygotowując to danie, warto pamiętać, że ryba lepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce - jest wtedy bardziej aromatyczna. 

Zobacz wideo Ryba po grecku - pyszny klasyk

Przepis na tradycyjną rybę po grecku

Składniki:

  • 6 filetów dorsza, mintaja lub morszczuka,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • mały seler,
  • 4 cebule,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • ziarna pieprzu,
  • sól,
  • cukier,
  • olej,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania i starcia na tarce o dużych oczkach wszystkich warzyw, poza cebulą, którą kroimy w piórka.

Cebule podsmażamy na złoty kolor, dodajemy warzywa i przyprawiamy. Następnie podlewamy je wodą i dusimy. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i znów dusimy.

Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na drugiej patelni, z obu stron na złoty kolor. Kolejnym krokiem jest układanie kawałków ryby na przemian z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na cały dzień. Po tym czasie ryba jest gotowa do podania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.