Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ryba po grecku to smaczne danie, które jest podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najczęściej przygotowujemy ten specjał na zbliżające się święta i rodzinne spotkania. Warto jednak spożywać go częściej, ze względu na minerały zawarte w rybie i warzywach.
Do przygotowania ryby po grecku najczęściej używamy mintaja, dorsza, morszczuka lub miruny. Wybór odpowiedniej i świeżej ryby zaważy o smaku całej potrawy. Niezbędne okażą się też warzywa takie jak pietruszka, marchew czy seler. Przyprawy również są bardzo istotne.
Poza bogatym smakiem ryba po grecku jest świetnym źródłem białka i tłuszczu. Porcja 200 g ma około 280 kcal. Przygotowując to danie, warto pamiętać, że ryba lepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce - jest wtedy bardziej aromatyczna.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania i starcia na tarce o dużych oczkach wszystkich warzyw, poza cebulą, którą kroimy w piórka.
Cebule podsmażamy na złoty kolor, dodajemy warzywa i przyprawiamy. Następnie podlewamy je wodą i dusimy. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i znów dusimy.
Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na drugiej patelni, z obu stron na złoty kolor. Kolejnym krokiem jest układanie kawałków ryby na przemian z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na cały dzień. Po tym czasie ryba jest gotowa do podania.