Zalewa do peklowania mięs. Przepis na tradycyjną solankę i wzór na wyliczenie składników

Dzięki marynatom dania smakują lepiej. Tak właśnie działa zalewa do peklowania mięsa, której przepis jest banalnie prosty. Dzięki niemu sprawisz, że karkówka, szynka, bekon lub golonka zyskają bogaty i wyrazisty smak.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony

Peklowanie sprawia, że smak mięsa jest bardziej wyrazisty i bogatszy. Sam proces jest bardzo łatwy i wymaga niewielu składników. Potrzebne są tylko przyprawy, solanka i specjalne naczynie. Jak więc wygląda sam proces? Jak krok po kroku przygotować marynatę do karkówki, golonki lub szynki? Dzięki tej recepturze mięsa będą miały wyjątkowy smak. 

Zalewa do peklowania mięs. Przepis, który sprawi, że danie będzie smaczniejsze

Czym tak właściwie jest peklowanie? Nasze babcie i prababcie robiły to często, szczególnie przed świętami wielkanocnymi lub Bożym Narodzeniem. Przygotowywały one solankę, którą w odpowiedni sposób przyprawiały, a następnie marynowały w niej mięso, które jakiś czas później szło do wędzarni. Zalewę możemy zrobić sami, gdyż dzięki temu mamy kontrolę nad tym, jakie składniki dodajemy do marynaty. 

Wyróżniamy dwa rodzaje peklowania: na sucho i na mokro. W pierwszym sposobie wykorzystujemy mieszankę saletry, soli, cukru i przypraw. Nacieramy nią mięso, które przechowujemy w kamiennym garnku. Peklowanie na mokro polega na moczeniu szynki, karkówki lub golonki w solance z odpowiednim przyprawami. 

Zalewa do peklowania mięs. Przepis, który wykorzystuje niewiele składników

Przygotuj:

  • 2-4 łyżki soli,
  • 2 g saletry,
  • przyprawy - na przykład liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, czosnek lub estragon.

Wykonanie:

  1. Na początku oblicz, jak dużo solanki należy zrobić. Jej masa powinna przekraczać 40 proc. wagi mięsa. 
  2. Dodaj sól do chłodnej wody w ilości 80-100 g na litr wody.
  3. Mięso ułóż w specjalnym naczyniu (kamionkowym lub szklanym) i zalej je solanką. 
  4. Przyprawy gotuj w wodzie przez 20 minut. Z tym procesem związanych jest kilka zasad - m.in., im mniej, tym lepiej. Przyjmuje się proporcje jednej łyżeczki przypraw na 5 litrów solanki. Postaraj się również o to, by nie doprowadzić do wrzenia.
  5. Zimny wywar z warzyw wlej do mięsa i solanki.
  6. Całość pekluj przez około 3 tygodnie. 

Zalewa do peklowania mięs. Czy marynaty do mięs są zdrowe?

Lekarze i dietetycy odradzają spożywanie peklowanego mięsa, które poddano długotrwałej obróbce termicznej. Winne mają być azotyny, które zawarte są w saletrze. Związki te reagują z produktami rozkładu aminokwasów i tworzą nitrozoaminy. Z mięsa peklowanego zrezygnować powinny również osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Potrawy te trudniej jest bowiem strawić. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.