Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Peklowanie sprawia, że smak mięsa jest bardziej wyrazisty i bogatszy. Sam proces jest bardzo łatwy i wymaga niewielu składników. Potrzebne są tylko przyprawy, solanka i specjalne naczynie. Jak więc wygląda sam proces? Jak krok po kroku przygotować marynatę do karkówki, golonki lub szynki? Dzięki tej recepturze mięsa będą miały wyjątkowy smak.
Czym tak właściwie jest peklowanie? Nasze babcie i prababcie robiły to często, szczególnie przed świętami wielkanocnymi lub Bożym Narodzeniem. Przygotowywały one solankę, którą w odpowiedni sposób przyprawiały, a następnie marynowały w niej mięso, które jakiś czas później szło do wędzarni. Zalewę możemy zrobić sami, gdyż dzięki temu mamy kontrolę nad tym, jakie składniki dodajemy do marynaty.
Wyróżniamy dwa rodzaje peklowania: na sucho i na mokro. W pierwszym sposobie wykorzystujemy mieszankę saletry, soli, cukru i przypraw. Nacieramy nią mięso, które przechowujemy w kamiennym garnku. Peklowanie na mokro polega na moczeniu szynki, karkówki lub golonki w solance z odpowiednim przyprawami.
Przygotuj:
Wykonanie:
Lekarze i dietetycy odradzają spożywanie peklowanego mięsa, które poddano długotrwałej obróbce termicznej. Winne mają być azotyny, które zawarte są w saletrze. Związki te reagują z produktami rozkładu aminokwasów i tworzą nitrozoaminy. Z mięsa peklowanego zrezygnować powinny również osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Potrawy te trudniej jest bowiem strawić.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.