Przepis na domową chałwę zaskakuje swoją prostotą. Ten przysmak ze Wschodu w swojej podstawowej wersji zawiera jedynie zmielone nasiona i miód. Jak widać, w odróżnieniu od chałwy sklepowej, chałwa domowa jest pozbawiona substancji utrwalających oraz szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego.
Warto dodać, że ten deser jest źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B, E, a także magnezu i fosforu. Sezam, najpopularniejszy podstawowy składnik chałwy, zawiera również mnóstwo błonnika pokarmowego, który chroni układ pokarmowy i wpływa pozytywnie na pracę jelit.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Potrzebujesz tylko dwóch składników, by stworzyć podstawową wersję chałwy:
Przygotowanie:
Podstawową masę chałwową można wzbogacić przy użyciu wielu składników, np. kakao, pokruszonej czekolady, karmelu, zmielonych lasek wanilii, wiórków kokosowych, a także orzechów, rodzynek, suszonych owoców lub cynamonu. Chałwę możemy polać także polewą czekoladową lub płynnym karmelem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.