Przepis na domową chałwę. Wystarczą dwa składniki, by smakowała lepiej niż ze sklepu

Przepis na domową chałwę warto znać, szczególnie jeśli jesteśmy wielbicielami tego deseru. Chałwa to popularny słodki przysmak, powstający z nasion roślin oleistych. Ukraińcy wytwarzają ją z maku, a w Indiach dodaje się do niej gotowaną marchew. Najpopularniejsza wersja chałwy wytwarzana jest jednak z ziaren sezamu i wbrew pozorom nie jest ona taka trudna do wykonania. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na domową chałwę.

Przepis na domową chałwę zaskakuje swoją prostotą. Ten przysmak ze Wschodu w swojej podstawowej wersji zawiera jedynie zmielone nasiona i miód. Jak widać, w odróżnieniu od chałwy sklepowej, chałwa domowa jest pozbawiona substancji utrwalających oraz szkodliwego dla zdrowia oleju palmowego.

Warto dodać, że ten deser jest źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B, E, a także magnezu i fosforu. Sezam, najpopularniejszy podstawowy składnik chałwy, zawiera również mnóstwo błonnika pokarmowego, który chroni układ pokarmowy i wpływa pozytywnie na pracę jelit. 

Zobacz wideo Chałwa taka sama jak z wakacji do ciepłych krajów

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na domową chałwę - lista składników

Potrzebujesz tylko dwóch składników, by stworzyć podstawową wersję chałwy:

  • ziarna sezamu (2 szklanki),
  • pół szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. Sezam należy uprażyć na suchej patelni w taki sposób, by nie przypalił się, a jedynie zarumienił. Prażony sezam zyskuje wówczas orzechowy posmak. Natomiast przypalony traci swoje walory smakowe i staje się gorzki.
  2. Uprażony sezam należy ostudzić i zmielić w młynku na drobny pył, a następnie zmieszać go z miodem powoli wlewanym do naczynia z sezamem.
  3. Powstałą masę należy przełożyć do formy i odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki.

Czym można urozmaicić domową chałwę? Możliwości jest sporo

Podstawową masę chałwową można wzbogacić przy użyciu wielu składników, np. kakao, pokruszonej czekolady, karmelu, zmielonych lasek wanilii, wiórków kokosowych, a także orzechów, rodzynek, suszonych owoców lub cynamonu. Chałwę możemy polać także polewą czekoladową lub płynnym karmelem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: