Sos chrzanowy - przepis na dodatek, który podkreśli smak mięsnych potraw. Dwie wersje znanego klasyku

Sos chrzanowy to przepis na pyszny dodatek do jajek czy mięs. Robi się go szybko, a dodatkowo łatwo można dostosować smak pod swoje preferencje. Przedstawiamy dwie wersje sosu chrzanowego - z jajkiem i z mlekiem. Radzimy też, z czym najlepiej go podawać.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chrzan: korzeń niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?

Na Wielkanoc przygotowuje się wiele różnych potraw oraz dodatków do nich. Jednym z nich jest sos chrzanowy. Jest prosty do zrobienia i pasuje do wielu dań. Oto dwa przepisy na znany klasyk w nieco innej wersji niż zwykle.

Sos chrzanowy - przepis z żółtkami, czyli treściwa wersja klasyki

Do tego sosu potrzeba podobnych składników, jak w wersji podstawowej. Oto lista składników (tylko pamiętajcie, że ich liczba zależy od gęstości, jaką chcecie uzyskać):

  • chrzan (tarty lub ze słoiczka),
  • śmietana gęsta,
  • majonez,
  • żółtka na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie tego sosu jest bardzo proste:

  1. Żółtka jaj (na twardo) rozgnieć i utrzyj na jednolitą masę ze śmietaną i majonezem;
  2. Dodaj chrzan oraz przyprawy;
  3. Wymieszaj całość dokładnie. 

Sos chrzanowy - przepis z zawartością mleka. Jest to sposób na sos na ciepło

Do tego dodatku potrzebujesz następujących produktów (ich liczba również i w tym przypadku zależy od oczekiwanej gęstości sosu):

  • chrzan (tarty lub ze słoiczka),
  • mleko,
  • masło,
  • mąka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie tego sosu składa się z kilku etapów:

  1. Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i trochę podsmaż;
  2. Wlej trochę mleka i dokładnie je rozmieszaj, aby nie było żadnych grudek;
  3. Jeśli jakieś grudki zostaną, to przelej masę przez sitko;
  4. Dołóż pozostałe mleko i gotuj, aż masa zgęstnieje;
  5. Dodaj chrzan (tyle, ile lubisz) oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos chrzanowy - jak zmienić smak lub gęstość gotowego sosu?

Ten sos jest łatwy do modyfikowania według własnego gustu, ale są pewne wskazówki ułatwiające to zadanie:

  • gdy jej za ostry - dodaj śmietany, ew. gęstego jogurtu. Nie dodawaj majonezu, bo ten zazwyczaj zawiera ocet, a to nie złagodzi smaku,
  • za rzadki - dodaj trochę mąki na zagęszczenie,
  • za mało kwaśny - dodaj musztardy lub soku cytrynowego. Kwasek cytrynowy (płynny) też się nada,
  • inne dodatki smakowe - zielenina (szczypior, koper), sos sojowy (bardzo pasuje do dań z ryb).

Sos chrzanowy jest dobrym dodatkiem do wielu potraw. Z czym smakuje najlepiej?

Ten pyszny sos wspaniale pasuje do takich dań, jak:

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: