Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Chrzan: korzeń niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?
Na Wielkanoc przygotowuje się wiele różnych potraw oraz dodatków do nich. Jednym z nich jest sos chrzanowy. Jest prosty do zrobienia i pasuje do wielu dań. Oto dwa przepisy na znany klasyk w nieco innej wersji niż zwykle.
Sos chrzanowy - przepis z żółtkami, czyli treściwa wersja klasyki
Do tego sosu potrzeba podobnych składników, jak w wersji podstawowej. Oto lista składników (tylko pamiętajcie, że ich liczba zależy od gęstości, jaką chcecie uzyskać):
- chrzan (tarty lub ze słoiczka),
- śmietana gęsta,
- majonez,
- żółtka na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie tego sosu jest bardzo proste:
- Żółtka jaj (na twardo) rozgnieć i utrzyj na jednolitą masę ze śmietaną i majonezem;
- Dodaj chrzan oraz przyprawy;
- Wymieszaj całość dokładnie.
Sos chrzanowy - przepis z zawartością mleka. Jest to sposób na sos na ciepło
Do tego dodatku potrzebujesz następujących produktów (ich liczba również i w tym przypadku zależy od oczekiwanej gęstości sosu):
- chrzan (tarty lub ze słoiczka),
- mleko,
- masło,
- mąka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie tego sosu składa się z kilku etapów:
- Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i trochę podsmaż;
- Wlej trochę mleka i dokładnie je rozmieszaj, aby nie było żadnych grudek;
- Jeśli jakieś grudki zostaną, to przelej masę przez sitko;
- Dołóż pozostałe mleko i gotuj, aż masa zgęstnieje;
- Dodaj chrzan (tyle, ile lubisz) oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos chrzanowy - jak zmienić smak lub gęstość gotowego sosu?
Ten sos jest łatwy do modyfikowania według własnego gustu, ale są pewne wskazówki ułatwiające to zadanie:
- gdy jej za ostry - dodaj śmietany, ew. gęstego jogurtu. Nie dodawaj majonezu, bo ten zazwyczaj zawiera ocet, a to nie złagodzi smaku,
- za rzadki - dodaj trochę mąki na zagęszczenie,
- za mało kwaśny - dodaj musztardy lub soku cytrynowego. Kwasek cytrynowy (płynny) też się nada,
- inne dodatki smakowe - zielenina (szczypior, koper), sos sojowy (bardzo pasuje do dań z ryb).
Sos chrzanowy jest dobrym dodatkiem do wielu potraw. Z czym smakuje najlepiej?
Ten pyszny sos wspaniale pasuje do takich dań, jak:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.