Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Święta za pasem i trzeba przygotowywać potrawy na tę okazję - między innymi ciasta. Ale te są często pracochłonne i często wymagają sporo czasu na przygotowanie. Mamy jednak rozwiązanie - ciasto Pychotka, który jest sprawdzonym przepisem na ciasto bez pieczenia. Wypróbujcie koniecznie.
Ciasto Pychotka - sprawdzony przepis na pyszny deser. Potrzebujesz tylko kilku składników
Do przygotowania tego lekkiego deseru potrzebujesz:
- opakowanie duże (co najmniej 400 g) herbatników,
- słoik dżemu (lub powideł),
- dużą garść płatków migdałowych,
- małe bezy (ciasteczek) - do ozdoby,
- 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego),
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 kostki masła.
Zobacz wideo
Pascha wielkanocna
Przepisy na Wielkanoc. Ciasto Pychotka - szybki przepis i łatwa instrukcja wykonania
Przygotowanie Pychotki jest bardzo proste. Składa się z zaledwie paru kroków.
- Rozrób budyń z odrobiną mleka, a jego resztę zagotuj. Dodaj rozrobiony budyń;
- Masło zmiksuj na puszystą masę, po czym po łyżce dodawaj budyń;
- Zmiksuj całość i zostaw budyń do ostygnięcia;
- Płatki migdałowe upraż na patelni;
- Herbatniki poukładaj na dnie formy do pieczenia i posmaruj je grubo dżemem (powidłami);
- Na warstwę dżemu (powideł) nałóż połowę masy budyniowej. Przykryj herbatnikami;
- Zrób kolejne piętro ciasta w ten sam sposób. Tylko zostaw nieco masy budyniowej;
- Ozdób szczyt deseru resztą masy budyniowej i małymi bezami. Schłodź całość w lodówce;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.