Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem. Nietypowe połączenie, którego potrzebujesz w kuchni

Jeśli zastanawiasz się nad pyszną sałatką lub szukasz oryginalnego dodatku do dań, przepis na sałatkę ziemniaczaną sprawdzi się idealnie. Odrobina chrupiącego boczku wzbogaci smak i nada całości charakteru. To prosty, szybki i pyszny sposób, by zachwycić gości a produkty, których potrzebujesz, z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Do przygotowania ciekawej i oryginalnej sałatki możesz użyć prostych produktów. Połączenie ziemniaka i bekonu brzmi przekonująco? Sprawdź przepis na smaczną sałatkę, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska, która zachwyci gości wyjątkowym smakiem. 

Połączenie ziemniaka i boczku w sałatce - efekt gwarantowany

Przepis na sałatkę ziemniaczaną nie tylko zasmakuje każdemu, ale też będzie pasować na wiele okazji. Warto dodać też kilka składników takich jak: ogórek konserwowy, świeże zioła i aromatyczną marynatę, która podkreśli smak dania. Kluczowy jest też wybór odpowiednich ziemniaków, które nie rozpadną się w sałatce i zachowają odpowiednią konsystencję. Takie zestawienie produktów zagwarantuje pyszny smak, który świetnie będzie pasował do dań mięsnych, szczególnie tych z grilla. To także świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub kolację.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka ziemniaczana z boczkiem - przepis na każdą okazję

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
  • pól pęczka koperku,
  • mała czerwona cebula,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy do uzyskania chrupiącej konsystencji.
  3. Cebulę, ogórki, koperek i szczypior drobno kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy ziemniaki. 
  4. W kubeczku przygotowujemy sos z majonezu, śmietany musztardy i wszystkich przypraw. Wlewamy do miski z warzywami, mieszamy, a na końcu dodajemy boczek.  
  5. Jeśli chcemy dodatkowo urozmaicić sałatkę, możemy dodać pokrojoną rzodkiewkę, kapary lub seler. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: