Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane. Przygotuj smaczny obiad z zaledwie kilku składników

Kotlety jajeczno-ziemniaczane to przepis na szybki obiad i ciekawy zamiennik mięsa. Przygotujesz je ekspresowo z zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Ta zapomniana receptura na kotlety jajeczno-ziemniaczane była hitem w czasach PRL.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla mięsnych obiadów lub chcesz odtworzyć smak dzieciństwa, przygotuj smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kotlety jajeczno-ziemniaczane. Z pewnością zasmakują domownikom.

Kotlety jajeczneKotlety jajeczne - przepis na bezmięsny obiad. Jak je zrobić, by były pyszne?

Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane - proste danie rodem z PRL

Kotlety jajeczno-ziemniaczane były prawdziwym hitem na polskich stołach w czasach PRL. To banalnie proste danie przygotujesz z kilku składników, które zapewne masz w swojej kuchni. Wystarczy ugotować jajka oraz ziemniaki, dodać śmietanę oraz przyprawy i wszystkie składniki razem wymieszać. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a poczujesz smak dawnych lat. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów i pomysł na urozmaicenie letnich i lekkich obiadów. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety ziemniaczano-jajeczne są proste do przygotowania. Zrobi je nawet amator

  • 10 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 jajka surowe,
  • 500 g ugotowanych i schłodzonych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 125 ml mleka,
  • oliwa lub masło do smażenia, 
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dziesięć jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Ugotowane i przestudzone ziemniaki ubijamy na gładkie pure.
  3. Cebulę obieramy, kroimy drobno i smażymy, aż uzyska złoty kolor. Odkładamy. 
  4. Do miski wbijamy pozostałe trzy jajka, bułkę tartą, mleko i dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie startych jajek i dokładne wymieszanie masy. Następnie dodajemy do niej ziemniaki i cebulkę i dokładnie mieszamy. 
  5. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki o preferowanej wielkości i formie. 
  6. Kotleciki, obtaczamy dodatkowo w bułce tartej i smażymy na maśle lub oleju z obu stron.
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: