Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów na zimę. Dlatego warto zawczasu zabrać się za ich przygotowanie, aby móc również w zimniejszych porach roku cieszyć się ich smakiem. Z drugiej strony, często zmagamy się z problemem pustych w środku kiszonych ogórków. Dlaczego tak się dzieje?
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Najczęstszy powód, dla którego ogórki wychodzą puste w środku, to zwlekanie z ich ukiszeniem. Ogórki zbyt duże i przeleżane przez kilka dni od momentu ich zakupienia już nie nadają się do kiszenia. Dlaczego? Otóż wraz z upływem czasu tracą wodę i elastyczność, dlatego najlepiej zabrać się do kiszenia zaraz po ich zakupieniu. Inną dość prozaiczną przyczyną psucia się ogórków kiszonych jest nieprawidłowy sposób ich układania w słoiku - muszą być układane ciasno, w przeciwnym wypłyną na powierzchnię, co już zaburza proces ich fermentacji.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.