Przepis na szparagi z piekarnika zrealizujesz w niedługim czasie. Przygotowanie powinno zająć Ci raptem do 10 minut, a całą resztą "zajmie się" piekarnik. Gremoladę wprawdzie dodaje się w kuchni włoskiej głównie do mięs i ryb, jednak to nie znaczy, że nie będzie komponować się tak samo smakowicie z pieczonymi warzywami.
Zobacz wideo
Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy
Przepis na szparagi z piekarnika: lista składników na dwie porcje
- 300 g zielonych szparagów;
- 2 łyżki oliwy extra vergine;
- połówka cytryny do serwowania.
Składniki do gremolady
- kromka suchego wiejskiego chleba;
- ząbek czosnku;
- zawartość pół łyżki drobno startej skórki z cytryny;
- 2 łyżki listków natki pietruszki;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu.
Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Przygotujesz z nich smaczny obiad
Poszczególne etapy przygotowania
- Zacznij od odłamania zdrewniałych końców szparagów. Obierz wyłącznie twardą skórkę, do około połowy długości szparaga. Umyj je, osusz i wymieszaj z łyżką oliwy, a następnie ułóż na blaszce - musi być wyłożona papierem do pieczenia.
- Przygotuj gremoladę. W tym celu musisz wymieszać rozdrobniony chleb ze startym czosnkiem, a także ze skórką z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dopraw posypką szparagi i polej łyżką oliwy.
- Piecz szparagi przez ok. 11 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. Gotowe warzywa muszą być lekko twarde i stawiać niewielki opór zębom - czyli al dente. Posypka natomiast powinna się lekko zarumienić. Szparagi podawaj z połówką cytryny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc