Przepis na szparagi z piekarnika. Dodatek gremolady sprawi, że będą lekko pikantne

Pomysł na przepis na szparagi z piekarnika można czerpać z kuchni świata. Tym razem za inspirację niech posłuży kuchnia włoska, z której pochodzi gremolada. Ta posypka to mieszanka bardzo drobno posiekanych kawałeczków skórki cytrynowej (bez białej części), natki pietruszki i czosnku. Jej składniki najłatwiej siekać za pomocą odpowiedniego noża, czyli kołyski.

Przepis na szparagi z piekarnika zrealizujesz w niedługim czasie. Przygotowanie powinno zająć Ci raptem do 10 minut, a całą resztą "zajmie się" piekarnik. Gremoladę wprawdzie dodaje się w kuchni włoskiej głównie do mięs i ryb, jednak to nie znaczy, że nie będzie komponować się tak samo smakowicie z pieczonymi warzywami.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

SzparagiJak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy

Przepis na szparagi z piekarnika: lista składników na dwie porcje

  • 300 g zielonych szparagów;
  • 2 łyżki oliwy extra vergine;
  • połówka cytryny do serwowania.

Składniki do gremolady

  • kromka suchego wiejskiego chleba;
  • ząbek czosnku;
  • zawartość pół łyżki drobno startej skórki z cytryny;
  • 2 łyżki listków natki pietruszki;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu.

Jak gotować szparagi?Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Przygotujesz z nich smaczny obiad

Poszczególne etapy przygotowania

  1. Zacznij od odłamania zdrewniałych końców szparagów. Obierz wyłącznie twardą skórkę, do około połowy długości szparaga. Umyj je, osusz i wymieszaj z łyżką oliwy, a następnie ułóż na blaszce - musi być wyłożona papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj gremoladę. W tym celu musisz wymieszać rozdrobniony chleb ze startym czosnkiem, a także ze skórką z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dopraw posypką szparagi i polej łyżką oliwy.
  3. Piecz szparagi przez ok. 11 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. Gotowe warzywa muszą być lekko twarde i stawiać niewielki opór zębom - czyli al dente. Posypka natomiast powinna się lekko zarumienić. Szparagi podawaj z połówką cytryny.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: