Łosoś z piekarnika to przepis na zdrowy i lekki obiad. Podpowiadamy, jak go zrobić, by nie był suchy

Ryby są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety, dlatego warto przygotowywać je minimum raz w tygodniu. Łosoś z piekarnika to przepis, który jest banalnie prosty i jednocześnie smaczny i zdrowy. Podpowiadamy, z jakimi dodatkami go podać oraz jak go przygotować, by nie był suchy, a soczysty i aromatyczny.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Łosoś to ryba, która od dawna króluje na stołach. Ryba zawiera wiele witamin i minerałów oraz korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, może być również spożywana podczas diety. Warto jednak pamiętać, że występuje wiele odmian łososia i różnią się one smakiem oraz wymagają innego przygotowania. 

Łosoś z piekarnika - przepis na zdrowy obiad i elegancką kolację

Jedną z najbardziej popularnych ryb i jednocześnie najbardziej lubianych jest łosoś. Stanowi źródło wielu witamin i kwasów omega-3. Jest także bardzo smacznym dodatkiem do dań lub przystawek. Niezależnie od preferowanego posiłku zawsze należy pamięć, że jedynie dobrej jakości ryba ze sprawdzonego źródła, dostarczy nam minerałów i będzie dobrze smakować. 

Łosoś to idealna propozycja na zdrowy i lekki posiłek. Wystarczy odpowiednio go przygotować, by osiągnąć smaczny efekt - sól, zioła i cytryna wystarczą. Odpowiednio dobrane dodatki wzbogacą danie, świetnie sprawdzi się świeży miks sałat i zapiekanie ziemniaczki. Tak przygotowanie danie bez wątpienia może być także podane na wyjątkowe okazje czy święta. 

Zobacz wideo Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Łosoś z piekarnika - przepis z piekarnika

  • filet z łososia ze skórą - 1 kg,
  • garść koperku,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz,
  • sól,
  • odrobina masła,
  • kawałek folii aluminiowej

Sposób przygotowania:

  1. Rybę dokładnie myjemy i pozbawiamy wszystkich widocznych ości. Największe z nich z łatwością można wyciągnąć pęsetą lub palcami - wystarczy chwycić wystającą część i pociągnąć zdecydowanym ruchem.
  2. Na folii posmarowanej oliwą, umieszczamy rybę skórą do dołu. Wierzch łososia smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i pokrojonym koperkiem. Dodajemy małe kawałki masła. 
  3. Cytrynę kroimy w cienkie plastry i pokrywamy całą rybę. Całość zawijamy w folię i pieczemy w 190 stopniach przez maksymalnie 25 minut.
  4. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.