Jak przygotować chleb z garnka? Ten przepis sprawi, że będzie smakować jak wypiek z najlepszej piekarni

Domowy chleb z garnka jest równie smaczny i chrupiący, co ten dostępny w piekarniach. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać garnek żeliwny, ale chleb będzie smakował wyśmienicie także wtedy, gdy użyjemy do jego wypieku zwykłych emaliowanych naczyń.

Chleb z garnka prawdopodobnie wielu kojarzy się z dzieciństwem. Nasze babcie zwykle piekły go w glinianych piecach. Nie oznacza to jednak, że w zwykłym piekarniku nie wyjdzie równie smaczny, aromatyczny i chrupiący. Jak go przygotować?

Zobacz wideo Chleb z ziarnami bez glutenu

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki, dzięki którym przygotujesz domowe pieczywo

  • mąka pszenna chlebowa typ 750: 650 g; 
  • suche drożdże: 10 g;
  • płaska łyżeczka cukru;
  • letnia woda 400 ml;
  • kopiasta łyżka miękkiego masła;
  • sól: 12 g;
  • opcjonalnie: garść sezamu.

Prosty i szybki przepis na chlebProsty chleb Jamiego Olivera. Wystarczy tylko parę składników

Jak się piecze chleb z garnka? To nie takie trudne!

  1. Przygotuj metalową dużą miskę. Umieść w niej mąkę, dodaj cukier, wlej wodę oraz suche drożdże. Rozmiękcz za pomocą masła, dopraw solą.
  2. Przystąp do wyrobienia ciasta na chleb. Możesz to zrobić ręcznie na blacie kuchennym bądź za pomocą robota kuchennego. Odstaw ciasto na pięć minut.
  3. Po upływie tego czasu dorzuć garść ziaren. Wyrabiaj ciasto przez około dwie, trzy minuty - powinno być gładkie, jednolite, ale nie może przywierać do rąk. 
  4. Przykryj masę ściereczką i odstaw na minimum godzinę.
  5. Wyciągnij z miski wyrośnięte ciasto i ponownie przemieszaj na stole. Blat musi być oprószony mąką.
  6. Przygotuj średniej wielkości garnek: natłuść go masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Powinien mieć podobne rozmiary, co naczynie, w którym później będzie pieczony chleb (o średnicy około 24 cm). Uformowaną kulę przełóż do garnka. 
  7. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia. Przykryj je ściereczką.
  8. Jeśli używasz żeliwnego garnka włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni Celsjusza na 20 minut. Jeśli chleb wyrastał w zwykłym emaliowanym naczyniu, możesz przełożyć wypiek do naczynia żaroodpornego.
  9. Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez pół godziny. Po upływie tego czasu zmniejsz temp. do 190 stopni C, zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kwadrans do 20 minut.
  10. Wyciągnij garnek z piekarnika i od razu wyjmij pieczywo z garnka. Ostudź je na blacie.

Chleb z garaChleb z gara, którego musi spróbować każdy fan pieczywa. Tylko 6 składników

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: