Chrupiące gofry z przepisu Katarzyny Bosackiej. Jeden kosztuje tylko dwa złote. To pomysł na tanie danie

Gofry to jeden ze smaków lata. Wielu z nas kojarzy się z wakacyjnymi wyjazdami nad morze czy jezioro. Jednak w tym roku ceny poszły w górę na tyle, że zakup tych chrupiących przekąsek staje się drogą przyjemnością. Ale można temu zaradzić! Katarzyna Bosacka podzieliła się recepturą na bardzo tanie gofry - jeden kosztuje zaledwie dwa złote. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Zamiast płacić ogromne sumy za jedną przekąskę z budki, można zrobić je samemu. Gofry według tego przepisu nie są trudne w przygotowaniu i każdy powinien dać sobie radę. Własnoręczne zrobienie daje też większą frajdę niż kupienie. Spróbujcie sami.

Receptura na niskobudżetowe gofry pochodzi z kanału "EkoBosacka" na YouTube. Przepis na przekąskę za dwa złote można znaleźć również na Instagramie Katarzyny Bosackiej. Cały post z opisem przygotowania chrupiących smakołyków znajduje się poniżej:

 

Jak zrobić gofry bez gofrownicy? To banalnie proste [PRZEPIS]Jak przygotować gofry bez gofrownicy? Z tymi trikami jest to banalnie proste

Gofry z przepisu Katarzyny Bosackiej - potrzebne są podstawowe składniki

Do zrobienia tanich gofrów potrzebujesz następujących produktów:

  • mąka pszenna - półtorej szklanki,
  • woda gazowana - szklanka,
  • jajka - 2 sztuki,
  • cukier - 2 łyżki,
  • olej - ćwierć szklanki,
  • proszku do pieczenia - płaska łyżeczka,
  • sól do smaku - odrobina.

Pyszne gofry twarogowePrzepis na gofry z nietypowym składnikiem. Tak pysznych gofrów jeszcze nie jedliście

Przyrządzenie niskobudżetowych gofrów Katarzyny Bosackiej jest dziecinnie proste

Instrukcja wykonania chrupiących smakołyków jest następująca:

  1. Oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę;
  2. Żółtka wymieszaj z olejem i wodą gazowaną na gładką masę;
  3. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia;
  4. Połącz masę jajeczną z pianą z białek i suchymi składnikami;
  5. Rozgrzej gofrownicę (w razie potrzeby natłuść) i wylewaj chochelką porcję ciasta. Piecz, aż będą złociste i chrupiące.

Gotowe gofry podawaj jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami czy dowolną konfiturą.

Smacznego!

Więcej o: