Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kluski śląskie to nic innego, jak małe, okrągłe kluseczki z dziurką wykonane z ugotowanych ziemniaków i mąki. Przepis wydaje się banalny, ale złe proporcje mogą skutecznie odebrać im smak - wyjdą albo zbyt gumowate, albo za twarde. Dziś jednak mamy dla ciebie gotowy wzór na idealne kluski śląskie. Jeśli chcesz zobaczyć, w czym tkwi sekret, zajrzyj poniżej.
Kluski śląskie - przepis z metodą 3:1
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków przed obraniem
- ok. 140 g mąki ziemniaczanej (nie należy jednak sugerować się gramaturą, podałam proporcje "mniej więcej")
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 jajko
Kluski śląskie - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały. Następnie ugotuj je na miękko w lekko osolonej wodzie i pozostaw, by ostygły.
- Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz także zmielić je w maszynce - chodzi o to, żeby nie miały grudek. Następnie z ziemniaków uformuj kulę i za pomocą nożyka podziel ją na 4 równe części.
- Z kuli ziemniaczanej wyjmij jedną część ziemniaków i w to samo miejsce wsyp tyle mąki, by zachować kształt kuli. Innymi słowy - dodaj tyle mąki, ile zabrałeś ziemniaków. Następnie dołóż wyjęte ziemniaki, dodaj szczyptę soli i wbij 1 jajko, jeśli go używasz.
- Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Następnie odrywać z ciasta niewielkie kawałki i w dłoniach uformuj je w kształt kuleczek, lekko je spłaszczaj i na środku zrób palcem niewielką dziurkę.
- Przygotuj większy garnek i zagotuj w nim wodę z odrobiną soli i oleju. Kluseczki wrzucaj partiami na wrzątek, i od razu zamieszaj od dna, by kluski nie przywarły. Gotuj ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Następnie ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Takie kluski śląskie to przepis na obiad idealny. Jeśli wciąż szukasz inspiracji na dzisiejszy posiłek, koniecznie zrób kluski śląskie z wykorzystaniem metody 3:1 - zapewniam, że wyjdą perfekcyjne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.