Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Zastosuj metodę 3:1, a wyjdą perfekcyjne

Kluski śląskie to danie wręcz kultowe. Najlepiej smakują z gulaszem, sztuką mięsa czy też różnymi sosami. Przepis na kluski śląskie jest banalny, ale żeby wyszły idealne, należy trzymać się ścisłych proporcji - 3 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Jeśli zapamiętasz tę zasadę, możesz nazwać się mistrzem tych okrągłych kluseczek.

Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kluski śląskie to nic innego, jak małe, okrągłe kluseczki z dziurką wykonane z ugotowanych ziemniaków i mąki. Przepis wydaje się banalny, ale złe proporcje mogą skutecznie odebrać im smak - wyjdą albo zbyt gumowate, albo za twarde. Dziś jednak mamy dla ciebie gotowy wzór na idealne kluski śląskie. Jeśli chcesz zobaczyć, w czym tkwi sekret, zajrzyj poniżej.

Kluski śląskie - przepis z metodą 3:1

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków przed obraniem
  • ok. 140 g mąki ziemniaczanej (nie należy jednak sugerować się gramaturą, podałam proporcje "mniej więcej")
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 jajko

Kluski śląskie - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały. Następnie ugotuj je na miękko w lekko osolonej wodzie i pozostaw, by ostygły.
  2. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz także zmielić je w maszynce - chodzi o to, żeby nie miały grudek. Następnie z ziemniaków uformuj kulę i za pomocą nożyka podziel ją na 4 równe części.
  3. Z kuli ziemniaczanej wyjmij jedną część ziemniaków i w to samo miejsce wsyp tyle mąki, by zachować kształt kuli. Innymi słowy - dodaj tyle mąki, ile zabrałeś ziemniaków. Następnie dołóż wyjęte ziemniaki, dodaj szczyptę soli i wbij 1 jajko, jeśli go używasz.
  4. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Następnie odrywać z ciasta niewielkie kawałki i w dłoniach uformuj je w kształt kuleczek, lekko je spłaszczaj i na środku zrób palcem niewielką dziurkę.
  5. Przygotuj większy garnek i zagotuj w nim wodę z odrobiną soli i oleju. Kluseczki wrzucaj partiami na wrzątek, i od razu zamieszaj od dna, by kluski nie przywarły. Gotuj ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Następnie ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Takie kluski śląskie to przepis na obiad idealny. Jeśli wciąż szukasz inspiracji na dzisiejszy posiłek, koniecznie zrób kluski śląskie z wykorzystaniem metody 3:1 - zapewniam, że wyjdą perfekcyjne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: