Kawa mrożona ma duże grono wielbicieli. Nic dziwnego, ponieważ skutecznie chłodzi organizm w upalne dni, ponadto zaspokaja pragnienie i pobudza tak samo, jak tradycyjna kawa, dzięki zawartości kofeiny. Dotlenienie organizmu to kolejna zaleta, jaką posiada kawa mrożona. Przepis na ten kawiarniany hit jest prosty i szybki do wykonania.
Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kawę mrożoną - składniki potrzebne na jedną porcję
- kawa rozpuszczalna (50-80ml wody);
- zimne mleko (100-150 ml);
- 5-6 kostek lodu;
- 4 łyżeczki brązowego cukru;
- opcjonalnie: bita śmietana gałka lodów.
Jak zrealizować przepis na kawę mrożoną? Oto co musisz zrobić
- Zacznij od zaparzenia kawy ulubionym sposobem. Możesz do tego wykorzystać ekspres ciśnieniowy zaparzacz do kawy lub kawiarka jednak nie są one niezbędne do tego, by uzyskać najlepszy smak. Możesz również zaparzyć kawę w niewielkim naczyniu (dwie-trzy łyżeczki kawy mielonej i 50-80ml wody).
- Wymieszaj w blenderze wszystkie potrzebne składniki (kawę należy uprzednio schłodzić). Musi powstać gęsta piana. Przelej kawę do wysokiej szklanki i dodaj bitą śmietanę lub gałkę lodów (np. waniliowych, czekoladowych lub kawowych).
- Dodatkowo kawę możesz udekorować startymi kawałkami czekolady, płatkami migdałowymi, suszonymi płatkami róży, etc.
Frappé, Ice Latte - czym się różnią najpopularniejsze rodzaje kawy mrożonej?
Frappé to najpopularniejszy gatunek kawy mrożonej. Powstaje na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przygotowuje się ją wysokiej szklance tuż przed podaniem, na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. Najlepiej zrobić ją za pomocą blendera, chociaż wystarczy do niej zwykły mikser lub shaker.
Ice Latte to napój serwowany między innymi w popularnej sieci McDonald's. Przygotowuje się go na bazie espresso, schłodzonego mleka i kostek lodu.