• Link został skopiowany

Przepis na placki ziemniaczane, którym nikt się nie oprze. Dwa nietypowe składniki zapewnią efekt wow

Placki ziemniaczane to życie... Chyba nie ma lepszej rzeczy, którą możemy zrobić z ziemniaków, przez co zasługują na wieczną chwałę. Tylko jak zrobić idealne placki ziemniaczane, takie które są złote i chrupiące a w środku delikatne i wręcz maślane? Wystarczą dwa składniki, których pewnie wcześniej nie dodawałeś do placków.
Placki ziemniaczane
zdj. ilustracyjne; fot. freeskyline / shutterstock.com

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty - ziemniaki starte na drobnej tarce łączysz z cebulą, smażysz na oleju i wcinasz prosto z patelni lub z aromatycznym sosem. Niestety, nasze placuszki czasami wychodzą gumowate i nieapetyczne lub przypalają się, a w środku pozostają surowe. Dziś mamy dla ciebie przepis na placki ziemniaczane, które masowo kradną serca. Wystarczy dodać do nich odrobinę śmietany oraz kaszy manny. Takie placki ziemniaczane będą złote, chrupiące a w środku delikatne. Od dziś już zawsze będziesz robić je w ten sposób.

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • nieco ponad 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • 3 pełne łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Placki ziemniaczane - sposób wykonania

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach lub dwukrotnie przepuść je przez maszynkę do mielenia (w razie potrzeby użyj także ręcznego blendera). Miskę ze startymi ziemniakami odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Następnie za pomocą gazy odciśnij nadmiar płynu.
  2. Do startych i odciśniętych ziemniaków dodaj startą cebulę, wbij jajko, dodaj śmietanę i mąkę ziemniaczaną, a także przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej kolka łyżek oleju. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, jednak nie należy smażyć placków na dużej mocy palnika - wówczas mogą się przypalić. Za pomocą małej chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na placki ziemniaczane na rozgrzany olej i smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne.

Takie placki ziemniaczane smakują bosko z każdym dodatkiem - z cukrem, solą, ketchupem czy gulaszem. Jak widzisz, w wykonaniu nie ma nic skomplikowanego, a smak jest naprawdę genialny. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy podwieczorek, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na placki ziemniaczane.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: