Jak ugotować kalafior? Podpowiadamy co zrobić, aby warzywo pachniało i smakowało dużo lepiej

Jak ugotować kalafior? Ile czasu potrzeba i co dodać, aby zarówno pozbyć się przykrego zapachu, jak i zachować piękny, biały kolor? Odpowiadamy na wszystkie pytania związane z przyrządzaniem kalafiorów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, ale zapach jaki wydziela podczas gotowania wielu zniechęca. Problemem bywa też kolor - warzywo może ciemnieć lub żółknąć. Jak ugotować kalafior, aby uniknąć tych problemów? Mamy sprawdzone rozwiązania. Przekonajcie się sami.

Pizza na spodzie z kalafioraKalafior to warzywny symbol lata. Mamy dwa przepisy na dania z kalafiora

Jak ugotować kalafior - zapoznajcie się z najważniejszymi zasadami przyrządzania warzywa

Kalafior dokładnie czyścimy, dobrym pomysłem jest moczenie w wodzie z solą przez pół godziny, aby pozbyć się owadów. Warzywo można gotować w całości bądź w podzielone na różyczki. Ile czasu potrzeba?

  • Gotowanie w całości - od dziesięciu minut do kwadransa;
  • gotowanie w różyczkach - od ośmiu do dziesięciu minut;
  • al dente (pół miękko) - gotuj nieco krócej - ok. siedmiu - ośmiu minut;
  • na parze - potrzeba od ośmiu do dwunastu minut. 

Aby ugotować kalafior, zagotuj 3 litry wody z trzema łyżeczkami soli (można również dodać łyżkę cukru). Do wrzątku włóż warzywo i gotuj bez przykrycia (na parze z pokrywką) przez wyżej podany czas. 

Zupa krem z kalafioraZupa krem z kalafiora - przepis. Żeby była pyszna, potrzebne będzie masło

Jak ugotować kalafior, aby zneutralizować brzydki zapach? Jest kilka skutecznych sposobów

Żeby kalafior przestał brzydko pachnieć, przy gotowaniu można dodać jeden z poniższych produktów (niektóre pozwolą też zachować piękny, biały kolor warzywa):

  • pół szklanki mleka - zniweluje zapach i utrzyma biały kolor,
  • łyżeczka sody oczyszczonej - efekty jak wyżej,
  • sok z cytryny + liść laurowy - pozbędziesz się zapachu i zachowasz kolor,
    Pamiętaj, że cytryna wpływa na smak, najlepiej więc nadaje się do dań azjatyckich,
  • gałka muszkatołowa - neutralizuje zapach,

Z kolei w wybielaniu kalafiora może pomóc również łyżka mąki dodana do gotującego się warzywa.

Więcej o: