Dżem truskawkowy to przepis na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Przygotuj go na dwa różne sposoby

Dżem truskawkowy to przepis zarówno na smaczny dodatek do jedzenia, jak i sposób na zatrzymanie lata na dłużej. Jak zrobić dżem? Całkiem prosto - mamy dwie receptury na truskawkową klasykę. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Dżem truskawkowy występuje  w przepisach na ciasta, ale dodaje się go do gofrów, naleśników czy kanapek. Jest słodki i dzieci go uwielbiają. Dżem z truskawek  można zrobić w wersji z cukrem lub bez. Jak to możliwe? Przekonajcie się sami.

Koktajl truskawkowy (zdjęcie ilustracyjne)Koktajl z truskawek - pomysł na lekkie śniadanie lub owocowy podwieczorek

Dżem truskawkowy - przepis tradycyjny z cukrem. To standardowa wersja przetworu owocowego

Do tradycyjnego dżemu truskawkowego potrzebne są trzy składniki:

  • truskawki - tyle, ile chcesz mieć dżemu,
  • cukier - tyle samo, ile owoców (może być i  mniej),
  • sok z cytryny - kilka łyżek (jako zagęstnik, dzięki temu można dodać mniej cukru).

Tradycyjny dżem z truskawek robi się tak:

  1. Truskawki dokładnie umyj, odszypułkuj, pokrój na połówki (lub wcale, jeśli są małe);
  2. Wrzuć owoce do garnka i zasyp cukrem. Dodaj też sok z cytryny;
  3. Całość smaż na wolnym ogniu przez około dwie - trzy godziny, aż zgęstnieje;
  4. Gotowy dżem umieść w słoikach.

Zupa truskawkowaLato to czas truskawek - przepisy na dwie zupy owocowe Magdy Gessler

Dżem truskawkowy - przepis bez cukru. Różni go jeden składnik, a sam przetwór jest zdrowszy

W tym przypadku potrzebne są tylko dwa produkty:

  • truskawki - tyle, ile chcesz mieć dżemu,
  • sól - odrobina.

Drugi przepis jest zdrowszy i równie słodki, choć nie potrzeba cukru. Tutaj zasady są podobne:

  1. Truskawki dokładnie umyj, odszypułkuj, pokrój na połówki (lub wcale, jeśli są małe);
  2. Wrzuć owoce do garnka (lub patelni) o szerokim dnie i dodaj szczyptę soli;
  3. Duś owoce na najmniejszym płomieniu, bez przykrycia co najmniej dwie godziny;
  4. Podczas smażenia można mieszać zawartość lub po prostu obserwować proces;
  5. Gotowy dżem przełóż do słoików.

Smacznego!

Więcej o: