Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników

W upalne dni często nie mamy apetytu. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie lekkiego śniadania z dodatkiem owoców, które nie tylko przygotujemy szybko, ale także dzięki niemu dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych.
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Płatki owsiane mają wiele wartości odżywczych. Są bogate w białko, potas, czy magnez. Zawarte w nich węglowodany oraz spore ilości błonnika sycą na długo. Płatki owsiane warto włączyć do codziennej diety zwłaszcza jeżeli chcemy zjeść zdrowo, lekko i smacznie. Można z nich przyrządzić m.in. granolę, ciastka, albo podać w formie smacznej owsianki.

Więcej przepisów na szybkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Owsianka z malinami według przepisu Anny Lewandowskiej

Przyrządzając owsiankę, możemy skomponować ją tak, by znalazły się w niej wszystkie ulubione przez nas składniki. Anna Lewandowska na swoim Instagramie zaproponowała wersję z malinami i kakao.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • 3 szklanki dowolnego mleka (może być roślinne),
  • łyżka kakao,
  • łyżka konfitury z brzoskwiń,
  • garść świeżych malin.

Owsianka Anny Lewandowskiej z kakao i malinami. Wykonanie

Do wysokiego naczynia wrzucamy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli nie chcemy, aby płatki były zbyt miękkie, to odstawiamy garnek z palnika po trzech minutach gotowania. Dodajemy konfiturę z brzoskwiń, całość dekorujemy malinami. 

Tak przygotowaną owsiankę możemy zjadać zarówno na gorąco, jak i po ostudzeniu. Ten przepis idealnie osłodzi nam letnie dni i wieczory. Warto także wzbogacić to danie źródłem zdrowych tłuszczów. Taka wersja płatków owsianych będzie komponować się z migdałami, orzechami lub masłem orzechowym. Warto dodać do niej także kostkę gorzkiej czekolady.

Więcej o:
Copyright © Agora SA