Płatki owsiane mają wiele wartości odżywczych. Są bogate w białko, potas, czy magnez. Zawarte w nich węglowodany oraz spore ilości błonnika sycą na długo. Płatki owsiane warto włączyć do codziennej diety zwłaszcza jeżeli chcemy zjeść zdrowo, lekko i smacznie. Można z nich przyrządzić m.in. granolę, ciastka, albo podać w formie smacznej owsianki.
Więcej przepisów na szybkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przyrządzając owsiankę, możemy skomponować ją tak, by znalazły się w niej wszystkie ulubione przez nas składniki. Anna Lewandowska na swoim Instagramie zaproponowała wersję z malinami i kakao.
Składniki:
Do wysokiego naczynia wrzucamy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli nie chcemy, aby płatki były zbyt miękkie, to odstawiamy garnek z palnika po trzech minutach gotowania. Dodajemy konfiturę z brzoskwiń, całość dekorujemy malinami.
Tak przygotowaną owsiankę możemy zjadać zarówno na gorąco, jak i po ostudzeniu. Ten przepis idealnie osłodzi nam letnie dni i wieczory. Warto także wzbogacić to danie źródłem zdrowych tłuszczów. Taka wersja płatków owsianych będzie komponować się z migdałami, orzechami lub masłem orzechowym. Warto dodać do niej także kostkę gorzkiej czekolady.