Kiedy znudziło nam się śniadanie w formie kanapek, owsianki czy sałatek z pomocą przychodzi szakszuka, ciepłe i aromatyczne danie, które wykonamy w kilka minut.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szakszuka wywodzi się z Tunezji, a popularnością cieszy się także w krajach północnej Afryki, Izraelu czy Europie. Wszystko to za sprawą prostoty tego dania i wielością możliwości jego wykonania. Jej odsłon może być niezliczenie wiele, a ostateczny smak zależy wyłącznie od tego, jaki rodzaj dodatków skomponuje całość.
Bazą tej potrawy są jajka i pomidory, pozostałe składniki zależą od naszych preferencji. Dziś podamy przepis na wersję wegetariańską, z której skorzystać mogą także osoby przygotowujące posiłki w wersji fit.
SKŁADNIKI:
Oliwę wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Smażymy aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli i lekko zarumieni. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku, ponieważ będzie on gorzki. Można go dodać nieco później.
Pomidory z puszki kroimy w kostkę i wrzucamy do patelni, wlewamy passatę pomidorową. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pięć minut.
Po tym czasie robimy dwa otwory na patelni i wbijamy jajko do każdego z nich. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy przez 20 minut lub do momentu, gdy jajko ugotuje się do ulubionej przez nas miękkości.
Tak wykonaną potrawę posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Szakszuka wykonana z tego przepisu ma mało kalorii, jeśli jednak doskwiera nam większy głód, możemy dodać do niej więcej warzyw lub położyć na wierzch ulubiony ser. Smacznego!