Szakszuka - przepis na szybkie i ciepłe śniadanie o aromacie świeżej bazylii. Smakuje wakacjami

Szakszuka wywodzi się z Tunezji, a nazwa tego dania oznacza nic innego jak po prostu wielki bałagan. Z powodzeniem możemy zatem łączyć różne składniki, zmieniać jej smak i tworzyć wersję idealną dla siebie. To ciepłe i aromatyczne danie kochają także osoby dbające o linię.
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Kiedy znudziło nam się śniadanie w formie kanapek, owsianki czy sałatek z pomocą przychodzi szakszuka, ciepłe i aromatyczne danie, które wykonamy w kilka minut.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szakszuka, przepis na szybkie i ciepłe śniadanie o aromacie świeżej bazylii

Szakszuka wywodzi się z Tunezji, a popularnością cieszy się także w krajach północnej Afryki, Izraelu czy Europie. Wszystko to za sprawą prostoty tego dania i wielością możliwości jego wykonania. Jej odsłon może być niezliczenie wiele, a ostateczny smak zależy wyłącznie od tego, jaki rodzaj dodatków skomponuje całość. 

Bazą tej potrawy są jajka i pomidory, pozostałe składniki zależą od naszych preferencji. Dziś podamy przepis na wersję wegetariańską, z której skorzystać mogą także osoby przygotowujące posiłki w wersji fit.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • średnia cebula,
  • papryka czerwona,
  • pomidory w puszcze 200 g,
  • passata pomidorowa 100 g,
  • dwie szczypty oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia świeżo pokrojona.

Szakszuka, wegetariańskie śniadanie na ciepło w wersji fit. Przygotowanie

Oliwę wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Smażymy aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli i lekko zarumieni. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku, ponieważ będzie on gorzki. Można go dodać nieco później.

Pomidory z puszki kroimy w kostkę i wrzucamy do patelni, wlewamy passatę pomidorową. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pięć minut.

Po tym czasie robimy dwa otwory na patelni i wbijamy jajko do każdego z nich. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy przez 20 minut lub do momentu, gdy jajko ugotuje się do ulubionej przez nas miękkości. 

Tak wykonaną potrawę posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Szakszuka wykonana z tego przepisu ma mało kalorii, jeśli jednak doskwiera nam większy głód, możemy dodać do niej więcej warzyw lub położyć na wierzch ulubiony ser. Smacznego!

Więcej o: