Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czereśnie są pyszne i bardzo zdrowe, więc wiele osób je uwielbia. Ale niewielu ludzi wie, jak właściwie przechowywać te owoce. Większość zjada je niemal od razu lub robi przetwory, np. dżemy, galaretki, syropy, likiery. Niektórzy marynują je w occie czy kandyzują. Jednak czasem trzeba zostawić owoce na później. Jak przechowywać czereśnie, aby nie psuły się i nadal były smaczne? Koniecznie zapamiętajcie te zasady.
Pierwsza metoda przechowywania czereśni to umieszczenie w lodówce. Owoce należy zostawić suche (nie myć ich), rozłożyć płaską warstwą na plastikowej tacy lub talerzu i umieścić na dole lodówki. Można je też umieścić w foliowej torebce z dziurkami. Trzeba pamiętać, że czereśnie mocno wchłaniają zapachy, więc muszą być trzymane z dala od mocno aromatycznych produktów. Dobre warunki dla czereśni to:
Innym sposobem na przechowywanie czereśni jest mrożenie. W tym przypadku owoce należy umyć, wysuszyć oraz wyjąć z nich pestki i oderwać szypułki. Tak spreparowane czereśnie rozłóż płasko na tacy i zamróz. Potem możesz zamrożone owoce przesypać do woreczka. Czas przechowywania mrożonych czereśni to od sześciu do ośmiu miesięcy.
Ostatnią metodą przechowywania czereśni jest ich suszenie. Jak przygotować owoce? Podobnie jak do mrożenia - umyj je, wyjmij pestki i oderwij szypułki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią czereśnie płaską warstwą. Piekarnik nagrzej do temperatury 60 st. C. Umieść blachę z owocami w piekarniku i susz czereśnie przez co najmniej sześć godzin. Takie owoce możesz przechowywać w plastikowym woreczku nawet przez rok.