Sałatka z bobem, czyli jak zastąpić mięso innym źródłem białka. Uwielbiana nie tylko przez wegetarian

Sałatka z bobem jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą zjeść lekkie śniadanie lub dostarczyć organizmowi dużej porcji białka po zakończonym treningu. Jest sycąca, zdrowa i pyszna. A sam bób dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Bób można jeść na wiele sposobów, zarówno na surowo jak i po ugotowaniu. Dzięki niskiej kaloryczności, a dużej zawartości białka jest ceniony i lubiany przez wegetarian i osoby, które na co dzień trenują różne dyscypliny sportu. 

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka z bobem - najlepsza po treningu i nie tylko

Aby utrzymać zgrabną sylwetkę i wyrzeźbić mięśnie nie wystarczy ćwiczyć. Ważna jest także dobrze zbilansowana dieta. Po treningu organizm potrzebuje większej ilości białka między innymi po to, aby budować masę mięśniową.

Warto jednak sięgać po zdrowe źródła tego budulca, na przykład bób. Włączenie go do diety pozwoli nie tylko zapobiegać podjadaniu, ale także pozytywnie wpłynie na nasz organizm. 

Bób jest rośliną strączkową, dlatego bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami i lekkim dresingiem. Dzięki temu połączeniu możemy przygotować smaczną sałatkę z bobem.

Składniki:

  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • pęczek liści botwinki,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki gotowanej ciecierzycy (może być ze słoika),
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • szklanka ugotowanego bobu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • pieprz cayenne.

Sprawdź jak ugotować bób, aby zachował swoje wartości odżywcze >>>

Sałatka z bobem - przygotowanie 

  1. Szpinak, pomidory i liście botwinki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. 
  2. Część botwinki kroimy na drobne paseczki, a część zostawiamy w całych listkach.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. 
  4. Na duży i płaski talerz kładziemy umyte liście szpinaku, botwinkę i pomidory.
  5. Czerwoną fasolę z puszki oraz ciecierzycę ze słoika wrzucamy na sitko i płuczemy chwilę pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  6. Dodajemy do sałatki. 
  7. Ugotowany wcześniej bób przekładamy na talerz z sałatką. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy miodem i posypujemy bazylią, oregano, pieprzem cayenne oraz solą. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.