Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Sezon na czereśnie trwa krótko dlatego jeżeli chcemy zamknąć trochę lata w karafce, warto już teraz zebrać owoce i przyrządzić nalewkę, która nie tylko ubarwi zimowe wieczory, ale także pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przyrządzenia tego trunku potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Nalewkę możemy podawać jako aperitif na przyjęciach, ale także przechować na czas zimy. Jeden kieliszek pozwoli nam się rozgrzać po mroźnym spacerze.
Składniki:
Czereśnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, odrywamy ogonki. Nie drylujemy ich, ponieważ pestki także mają w sobie wiele smaku. Wsypujemy owoce do dużego słoja i zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką. Słój zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na co najmniej sześć tygodni. Przez ten czas należy wstrząsnąć całością co kilka dni, w ten sposób przyspieszymy proces fermentacji.
Po upływie wspomnianych sześciu tygodni odcedzamy alkohol, przelewając go do innego naczynia. Owoce zasypujemy kilogramem cukru i zakręcamy słój. Kiedy cukier się rozpuści, zlewamy pozyskany syrop i łączymy z uprzednio odlanym roztworem alkoholowym.
Możemy dodać szklankę wody, aby nalewka z czereśni nie była zbyt ostra. Tak przygotowany trunek wlewamy do butelek lub karafki. Większe ilości najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Choć czereśnie w znacznej mierze składają się z wody, to bez wątpienia są bogatym źródłem witamin i minerałów m.in. witaminę C, A, E, K, B6, niacynę, ryboflawinę czy kwas foliowy. Spożywając czereśnie, dostarczamy organizmowi dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu.
Bogactwo właściwości odżywczych ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Włączenie tych owoców do codziennej diety wspomaga walkę z artretyzmem. Wysoka zawartość witaminy C chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz bierze udział w syntezie kolagenu niezbędnego do prawidłowej budowy skóry, kości czy chrząstek.
Aby móc w dowolnej chwili skorzystać z tego daru natury, możemy zrobić właśnie nalewkę z naszego przepisu, po którą będziemy mogli sięgnąć także zimową porą.