• Link został skopiowany

Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku - wyśmienity dodatek do pieczywa. Sprawdzi się także jako dip

Idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa lub innych przekąsek jest aromatyczna pasta z pieczonego czosnku. Poza niesamowicie bogatym smakiem to także doskonałe źródło witamin, które m.in. wspomagają odporność. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sosów, czy zup.
Pasta z pieczonego czosnku. Przepis na smaczne smarowidło
fot. MarianVejcik/iStock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasta z czosnku to wyjątkowe smarowidło, które warto wypróbować w swojej kuchni. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczywa, można nią także zastąpić popularne dipy i podać w towarzystwie tortilli, nachosów, czy pokrojonych w słupki warzyw. 

Pasta z pieczonego czosnku - wytrawny i aromatyczny rarytas

Czosnek bez wątpienia jest jednym z bazowych produktów, bez którego wiele potraw nie smakowałoby tak pysznie. Ostry smak i intensywny aromat nadaje daniom charakteru. Ponadto warzywo ma cały wachlarz właściwości prozdrowotnych - działa antybakteryjne i jest uważane za naturalny antybiotyk

Przypisuje mu się także właściwości obniżające ciśnienie krwi. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminy B1, B2, PP, C i A. Skrywa także istotne dla naszego organizmu minerały takie jak:  potas, magnez i wapń.

Czosnek jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań, jednak można go potraktować także jako bazowy składnik podany na grzance czy bagietce. Przygotowana z niego pasta pasuje niemal do wszystkiego. Śmiało możemy użyć jej do sosów, podać z pieczonymi warzywami, potrawami z grilla czy jako dip do słonych, wytrawnych przekąsek. 

Zobacz wideo Czosnkowe supełki

Przepis na kremową pastę z pieczonego czosnku

Składniki:

  • 5 dużych główek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki,
  • świeże zioła do posypania,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. 
  2. Czosnek pozbawiamy zewnętrznych łupin, a jego wierzchołek przecinamy tak, by czubki ząbków były widoczne. Warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego lub szczelnie zamykamy w folii aluminiowej.
  3. Pieczemy przez 30 minut. 
  4. Czosnek pozostawiamy do wystudzenia, delikatnie obieramy z łupin i przekładamy do miseczki. 
  5. Warzywo łączymy z oliwą i przyprawami - starannie rozgniatamy widelcem i mieszamy. 
  6. Gotową pastę z czosnku dekorujemy świeżymi ziołami i gotowe!
Więcej o: