Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pasta z czosnku to wyjątkowe smarowidło, które warto wypróbować w swojej kuchni. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczywa, można nią także zastąpić popularne dipy i podać w towarzystwie tortilli, nachosów, czy pokrojonych w słupki warzyw.
Czosnek bez wątpienia jest jednym z bazowych produktów, bez którego wiele potraw nie smakowałoby tak pysznie. Ostry smak i intensywny aromat nadaje daniom charakteru. Ponadto warzywo ma cały wachlarz właściwości prozdrowotnych - działa antybakteryjne i jest uważane za naturalny antybiotyk.
Przypisuje mu się także właściwości obniżające ciśnienie krwi. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminy B1, B2, PP, C i A. Skrywa także istotne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, magnez i wapń.
Czosnek jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań, jednak można go potraktować także jako bazowy składnik podany na grzance czy bagietce. Przygotowana z niego pasta pasuje niemal do wszystkiego. Śmiało możemy użyć jej do sosów, podać z pieczonymi warzywami, potrawami z grilla czy jako dip do słonych, wytrawnych przekąsek.
Składniki:
Sposób przygotowania: