Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Naturalne składniki pozbawione konserwantów i barwników bogate są w wiele cennych witamin. Chętnie korzystamy z darów lata i zamykamy je w słoikach - najczęsciej są to sezonowe owoce i warzywa, jednak czasami warto postawić na nieco bardziej oryginalne składniki.
Jarzębina to piękne drzewo o pomarańczowych owocach. Kojarzy się głównie z jesienią, koralami i przestrogą o "trujących kuleczkach", które mogą być pożywieniem jedynie dla ptaków. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to do końca prawda - o ile surowe owoce mogą nam zaszkodzić, tak te przemrożone, gotowane czy pieczone diametralnie zmieniają swój gorzki i cierpki smak. Dzięki obróbce trujący kwas parasorbowy zamienia się w nieszkodliwy kwas sorbowy. To pozwala na przygotowanie pysznych konfitur, sosów, nalewek czy wina.
Warto także wspomnieć, że w różnych odmianach jarzębiny wykryto ogromną ilość fitozwiązków o działaniu przeciwutleniającym. Związki te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki, przyczyniając się w ten sposób do różnych chorób i starzenia organizmu. Ponadto jest owoce jarzębiny są źródłem cennych dla organizmu witamin, składników mineralnych i błonnika rozpuszczalnego. Jarzębina szczególnie bogata jest w witaminę C, której dawka jest znacznie większa niż np. ta zawarta w cytrusach.
Składniki:
Sposób przygotowania: