Konfitura z jarzębiny - przepis na ciekawy produkt do spiżarni. Smakuje wyśmienicie podana z mięsem

Konfitura z jarzębiny to oryginalny i wyjątkowo smaczny pomysł na domowe przetwory. Ten nietypowy i ciekawy składnik wyśmienicie smakuje jako dodatek do serów czy mięs. To nie tylko ciekawa alternatywa dla przetworów z żurawiny, ale także wyjątkowe wyposażenie domowej spiżarni.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory nie mają sobie równych. Naturalne składniki pozbawione konserwantów i barwników bogate są w wiele cennych witamin. Chętnie korzystamy z darów lata i zamykamy je w słoikach - najczęsciej są to sezonowe owoce i warzywa, jednak czasami warto postawić na nieco bardziej oryginalne składniki. 

Jarzębina Jarzębinę już można zbierać. Jak pozbyć się goryczki? [PORADNIK]

Owoce jarzębiny - obalamy mit pokoleniowy

Jarzębina to piękne drzewo o pomarańczowych owocach. Kojarzy się głównie z jesienią, koralami i przestrogą o "trujących kuleczkach", które mogą być pożywieniem jedynie dla ptaków. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to do końca prawda - o ile surowe owoce mogą nam zaszkodzić, tak te przemrożone, gotowane czy pieczone diametralnie zmieniają swój gorzki i cierpki smak. Dzięki obróbce trujący kwas parasorbowy zamienia się w nieszkodliwy kwas sorbowy. To pozwala na przygotowanie pysznych konfitur, sosów, nalewek czy wina. 

Warto także wspomnieć, że w różnych odmianach jarzębiny wykryto ogromną ilość fitozwiązków o działaniu przeciwutleniającym. Związki te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki, przyczyniając się w ten sposób do różnych chorób i starzenia organizmu. Ponadto jest owoce jarzębiny są źródłem cennych dla organizmu witamin, składników mineralnych i błonnika rozpuszczalnego. Jarzębina szczególnie bogata jest w witaminę C, której dawka jest znacznie większa niż np. ta zawarta w cytrusach. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Konfitura z jarzębiny - przepis na domowy rarytas

Składniki:

  • kilogram owoców jarzębiny,
  • 1,5 kg cukru,
  • 1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy syrop z wody i cukru - oba produkty przekładamy do rondelka i dokładnie mieszamy na małym gazie aż powstanie gęsta ciecz. 
  2. Umytą i obraną jarzębinę zalewamy syropem i pozostawiamy przez dobę. 
  3. Jarzębinę w syropie zagotowujemy i studzimy - czynność powtarzamy kilka razy. 
  4. Za każdym razem zbieramy pianę, jaka tworzy się w czasie gotowania. 
  5. Gdy owoce staną się szkliste, ostawiamy konfiturę do ostudzenia na kolejną dobę.
  6. Ponownie zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych i ostudzonych słoików. 
  7. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez kilka minut. 
  8. Studzimy obrócone słoiki do góry dnem i gotowe. 
Więcej o: