Każdy znawca grzybów wie, gdzie i kiedy najlepiej ich szukać. Nie wszystkie grzyby znajdziemy w tym samym miejscu. Próżno szukać kurek wśród rydzów. Jeśli zaś chodzi o porę, to wiadomo nie od dziś, że na grzybobranie najlepiej wybrać się o świcie i poświęcić na nie kilka godzin, aby wrócić z pełnym koszem.
Najowocniejszych poszukiwań możemy spodziewać się po deszczu i pełni księżyca, to właśnie wtedy grzyby rosną jak szalone. Sezon na zbieranie grzybów jadalnych trwa głównie jesienią, jednak są gatunki, które możemy spotkać w lesie również w lecie czy zimie.
W poszukiwaniach grzybów bardzo ułatwia sprawę znajomość zależności danych gatunków grzybów z drzewami. Dzięki temu widząc brzozy, wiemy, że powinniśmy szukać koźlaków, które preferują właśnie ich towarzystwo. Podgrzybki rosną w lasach liściastych, iglastych i parkach. Najczęściej rosną w pobliżu świerków, limb i dębów, a czasami spotkamy je niedaleko buków czy sosen. Gdzie obecnie w Polsce można szukać grzybów?
Borowik szlachetny, król grzybów, rośnie zarówna w lasach liściastych, iglastych, jak i mieszanych. Znajdziemy go głównie przy świerkach, jednak czasami można natrafić na nie również pod sosnami i dębami. Ważną informacją w przypadku tego grzyba jest fakt, że preferuje drzewa w średniej klasie wiekowej oraz rośnie jedynie w towarzystwie muchomorów.
Maślaki rosną na ogół po sosnami i modrzewiami. W rydze obfitują głównie lasy w województwie poznańskim, gdyż grzyby te lubią dużą, stałą wilgotność i piaszczyste gleby. Rosną przy sosnach, kosodrzewinach i świerkach.
Żółciak siarkowy jest pospolitym grzybem rosnącym nawet na osiedlowych drzewach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jest jadalny. Anglicy nazywają go "chicken od the woods" i robią z niego flaczki oraz frytki. Należy jednak spożywać go zawsze po obróbce cieplnej i unikać starych egzemplarzy. Młode są zawsze wyraźnie żółto-pomarańczowe. Surowe owocniki są trujące.
Możemy go śmiało zerwać, jednak pamiętać należy o prostej zasadzie. Grzyby zrywamy albo okręcając je tuż przy ziemi, albo odcinamy nożykiem. Należy również pamiętać, żeby nie niszczyć niejadalnych grzybów. Dla licznych mieszkańców lasów stanowią one pożywienie.
Więcej informacji znajdziesz na Gazeta.pl.