Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych
Wino ma swoich miłośników na całym świecie. Białe, czerwone i różowe, wytrawne czy słodkie, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oprócz wyjątkowego smaku trunek ten ma również wiele właściwości, szczególnie ten o krwistym kolorze.
Mówi się, że kieliszek wina dziennie to sekret młodości. Badania wykazały, że jego umiarkowane spożywanie wpływa na poprawę krążenia krwi oraz spowolnienie procesu starzenia się skóry. Miałoby też zmniejszać ryzyka rozwoju takich chorób jak Alzheimer czy demencja.
Wiele osób decyduje się na zrobienie wina w domowym zaciszu. Idealną okazją do tego jest sytuacja, gdy mamy dużo owoców zebranych z ogródka, a nie wiemy, co z nimi zrobić. Znudziło ci się pieczenie ciasta? Wypróbuj poniższy przepis na wino z wiśni.
Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego trunku, do przygotowania wybierzcie najbardziej dojrzałe i ciemne wiśnie. Pojawia się również pytanie, czy drylować owoce. Wszystko zależy od waszych preferencji. Pozostawienie pestek wpływa na smak wina - staje się ono bardziej gorzkawe. Jeżeli jesteście fanami goryczki, to wydrylujcie około 75 proc. owoców. Jeżeli jednak wolicie bardziej delikatne trunki, to polecamy pozbyć się wszystkich pestek lub pozostawić ich niewielki procent (około 10 proc.), gdyż zabijają one częściowo smak drożdży.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.