18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Słodki i owocowy zawrót głowy - przepis na wino z wiśni. Idealne na letnie wieczory

Piątkowe spotkanie ze znajomymi? A może zimowy wieczór z dobrym filmem? Niezależnie od okazji idealnym uzupełnieniem będzie lampka ulubionego trunku. Jeszcze lepiej będzie smakować, kiedy wykonacie go sami... Poznajcie przepis na wyjątkowe wino z wiśni.

Wino ma swoich miłośników na całym świecie. Białe, czerwone i różowe, wytrawne czy słodkie, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oprócz wyjątkowego smaku trunek ten ma również wiele właściwości, szczególnie ten o krwistym kolorze.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Czerwone wino. Klucz do młodości i szczęścia

Mówi się, że kieliszek wina dziennie to sekret młodości. Badania wykazały, że jego umiarkowane spożywanie wpływa na poprawę krążenia krwi oraz spowolnienie procesu starzenia się skóry. Miałoby też zmniejszać ryzyka rozwoju takich chorób jak Alzheimer czy demencja.

Wiele osób decyduje się na zrobienie wina w domowym zaciszu. Idealną okazją do tego jest sytuacja, gdy mamy dużo owoców zebranych z ogródka, a nie wiemy, co z nimi zrobić. Znudziło ci się pieczenie ciasta? Wypróbuj poniższy przepis na wino z wiśni. 

Przepis na wino z wiśni 

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego trunku, do przygotowania wybierzcie najbardziej dojrzałe i ciemne wiśnie. Pojawia się również pytanie, czy drylować owoce. Wszystko zależy od waszych preferencji. Pozostawienie pestek wpływa na smak wina - staje się ono bardziej gorzkawe. Jeżeli jesteście fanami goryczki, to wydrylujcie około 75 proc. owoców. Jeżeli jednak wolicie bardziej delikatne trunki, to polecamy pozbyć się wszystkich pestek lub pozostawić ich niewielki procent (około 10 proc.), gdyż zabijają one częściowo smak drożdży. 

Składniki:

  • 10 kg wiśni,
  • 3 l wody,
  • 3 kg cukru,
  • pożywka winiarska,
  • klarowin,
  • drożdże winiarskie,
  • opcjonalnie cynamon, goździki, kardamon.

Przygotowanie:

  1. Pozbywamy się ogonków i myjemy owoce.
  2. Drylujemy wiśnie - zgodnie z preferencjami i powyższą instrukcją. 
  3. Szykujemy dużą miskę, wkładamy do niej owoce, a następnie zasypujemy je 1/3 cukru.
  4. Przygotowane tak wiśnie odstawiamy na jeden dzień, w celu puszczenia soku. Warto zabezpieczyć miskę np. ścierką. 
  5. Kolejnego dnia gotujemy wodę z resztą cukru. 
  6. Odlewany odrobinę soku z wiśni, który przyda się do drożdży, a resztę wraz z owocami wrzucamy do gąsiora. 
  7. Zalewamy owoce wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i dodatkiem przypraw. 
  8. Następnie przygotowujemy drożdże winiarskie z odrobiną soku z wiśni, wody i cukru oraz pożywkę winiarską - dokładne instrukcje zamieszczone są na opakowaniach. Dodajemy je do gąsiora. 
  9. Gąsior zatykamy korkiem oraz rurką fermentacyjną, dolewając do niej trochę wody.
  10. Pozostawiamy nasze wino na około 9 dni. Gdy z trunek przestanie pracować (przez rurkę nie będą wydostawać się bąbelki), to zlewamy wino z wiśni. 
  11. Ponownie wlewamy je do gąsiora, dodajemy klarowin. 
  12. Odstawiamy na kilka miesięcy. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.