Pasztet w słoiku - jak go zrobić? Domowy przepis babuni wykorzystywany w dawnych czasach

Pasztet w słoiku domowej roboty to idealny dodatek do kanapek, po który sięgniemy w dowolnym momencie. Co więcej, przyrządzony przez nas mięsny specjał pozbawiony jest różnego typu konserwantów, sztucznych dodatków oraz zmielonych resztek. Choć jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, to ostateczny smak i aromat wynagradza poświęcony czas.
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Domowy pasztet najczęściej pieczemy okresie przedświątecznym. Pokrojony w równe plastry kładziemy na półmiskach z wędlinami i częstujemy domowników. Najchętniej zjadamy go z dodatkiem konfitury żurawinowej lub chrzanem. Jeśli jednak chcemy, aby domowy specjał był dostępny w dla nas w każdej chwili, warto przyrządzić pasztet w słoiku.

Pasztet w słoiku, czyli świąteczne aromaty dostępne na wyciągnięcie ręki

Choć przyrządzenie pasztetu może z pozoru wydawać się bardzo trudne i pracochłonne to jednak warto poświęcić trochę czasu, by móc później sięgać po ten przysmak w dowolnym momencie. Nasz przepis jest prosty i przejrzysty. Połączymy dwa rodzaje mięsa, dodamy trochę warzyw a efekt końcowy będzie wyśmienity.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • kg łopatki wieprzowej,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/4 selera średniej wielkości,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • łyżka majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Do pasztetu można także dodać kilka suszonych grzybów. Należy je wcześniej namoczyć, a kiedy zmiękną, oczyścić dokładnie pod bieżącą wodą i dodać do gotowanego mięsa.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania domowego pasztetu w słoiku

  1. Wieprzowinę kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzanym smalcem. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy całość przez około, dwóch minut. 
  2. Warzywa obieramy i wrzucamy do mięsa. Całość zalewamy wodą tak, aby zakryła mięso.
  3. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. 
  4. Dusimy wieprzowinę pod przykryciem, aż będzie miękka. 
  5. W tym czasie płuczemy wątróbkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. 
  6. Tak przygotowane podroby odsączamy i smażymy na oleju lub smalcu przez około 10 minut. 
  7. Gotową wątróbkę pozostawiamy do przestygnięcia.
  8. Kiedy wieprzowina jest już gotowa, wyciągamy ją z wywaru i wraz z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Do maszynki wrzucamy także usmażoną wątróbkę.
  9. Do zmielonego mięsa wlewamy około półtorej szklanki wywaru z wieprzowiny i doprawiamy.
  10. Za pomocą dłoni dokładnie mieszamy pasztet, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  11. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Przekładamy mięsną masę i mocno zakręcamy. 
  12. Pasztet poddajemy godzinnej pasteryzacji.
Więcej o: