Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Domowy pasztet najczęściej pieczemy okresie przedświątecznym. Pokrojony w równe plastry kładziemy na półmiskach z wędlinami i częstujemy domowników. Najchętniej zjadamy go z dodatkiem konfitury żurawinowej lub chrzanem. Jeśli jednak chcemy, aby domowy specjał był dostępny w dla nas w każdej chwili, warto przyrządzić pasztet w słoiku.
Pasztet w słoiku, czyli świąteczne aromaty dostępne na wyciągnięcie ręki
Choć przyrządzenie pasztetu może z pozoru wydawać się bardzo trudne i pracochłonne to jednak warto poświęcić trochę czasu, by móc później sięgać po ten przysmak w dowolnym momencie. Nasz przepis jest prosty i przejrzysty. Połączymy dwa rodzaje mięsa, dodamy trochę warzyw a efekt końcowy będzie wyśmienity.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- kg łopatki wieprzowej,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 2 szklanki mleka,
- 1/4 selera średniej wielkości,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- łyżka majeranku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki smalcu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe.
Do pasztetu można także dodać kilka suszonych grzybów. Należy je wcześniej namoczyć, a kiedy zmiękną, oczyścić dokładnie pod bieżącą wodą i dodać do gotowanego mięsa.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposób przygotowania domowego pasztetu w słoiku
- Wieprzowinę kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzanym smalcem. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy całość przez około, dwóch minut.
- Warzywa obieramy i wrzucamy do mięsa. Całość zalewamy wodą tak, aby zakryła mięso.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy.
- Dusimy wieprzowinę pod przykryciem, aż będzie miękka.
- W tym czasie płuczemy wątróbkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut.
- Tak przygotowane podroby odsączamy i smażymy na oleju lub smalcu przez około 10 minut.
- Gotową wątróbkę pozostawiamy do przestygnięcia.
- Kiedy wieprzowina jest już gotowa, wyciągamy ją z wywaru i wraz z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Do maszynki wrzucamy także usmażoną wątróbkę.
- Do zmielonego mięsa wlewamy około półtorej szklanki wywaru z wieprzowiny i doprawiamy.
- Za pomocą dłoni dokładnie mieszamy pasztet, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Przekładamy mięsną masę i mocno zakręcamy.
- Pasztet poddajemy godzinnej pasteryzacji.