Ogórki kiszone według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdź, jaki jest sekret udanych przetworów

Sezon letni to idealna pora na przygotowywanie domowych przetworów, wśród których bezsprzecznie królują ogórki. Jeśli jednak nie mamy własnego, sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz. Efekt jest wyjątkowo smaczny, domowy i aromatyczny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki kiszone to bez dwóch zdań jedne z ulubionych przetworów Polaków. Ich smak nie ma sobie równych, stąd ich ogromna popularność. Przepisów na ogórki jest całe mnóstwo, ale skąd mamy wiedzieć, który jest dobry? W takiej sytuacji warto zaufać autorytetom kulinarnym i sięgnąć po jedną ze sprawdzonych receptur. 

Ewa Wachowicz zdradza przepis na ogórki kiszone

W domowej spiżarni nie może zabraknąć klasyka wśród przetworów, jakim bez dwóch zdań są ogórki kiszone. Najlepiej smakują te przygotowane według tradycyjnej receptury. O smaku decyduje wiele czynników, a nawet najmniejszy błąd jest od razu wyczuwalny. Aby temu zapobiec, warto sięgnąć po sprawdzony przepis Ewy Wachowicz, który sprawi, że sezonowe warzywa zamknięte w słoiku nie będą miały sobie równych. 

Ogórki kiszone według przepisu Ewy Wachowicz zawierają korzeń chrzanu, czosnek, koperek i ziele angielskie. Kluczowe dla smaku są jednak same ogórki, które jak podkreśla znana prezenterka, powinny być jędrne, niewielkie i pozbawione wszelakich skaz. 

Więcej sprawdzonych przepisów Ewy Wachowicz znaleźć można na oficjalnej stronie z przepisami ewawachowicz.pl

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Ogórki kiszone według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na dwulitrowy słoik z szeroką szyjką:

  • ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • gałązka kopru (najlepsza jest z nasionami),
  • 5 cm korzenia chrzanu,
  • 4-5 listków czarnej wiśni,
  • 4-5 listków czarnej porzeczki.

Składniki na zalewę: 

  • woda, 
  • sól (na litr wody 5 dag soli).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy. 
  2. Na dno słoika wkładamy połowę liści, a następnie układamy ciasno i pionowo ogórki. 
  3. Dodajemy przecięty na mniejsze kawałki chrzan, czosnek, ziele angielskie, gałązki kopru, a na wierzchu ponownie liście wiśni i porzeczki.
  4. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia, ucinamy końcówki ogórków. 
  5. Przygotowujemy zalewę - wodę zagotowujemy z solą i zalewamy ogórki.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i pozostawiamy na 2-3 dni najlepiej na blacie - temperatra powinna być pokojowa. Po tym czasie przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA