Miodowe ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz. Słodka wersja klasyki wśród przetworów

Miodowe ogórki małosolne to słodka i niezwykle pyszna wersja warzywnej klasyki wśród przetworów. Wyjątkowy przepis jest autorstwa Ewy Wachowicz. Jak raz zrobicie miodowe ogórki, będziecie je przygotowywać co roku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Miodowe ogórki małosolne są jedną z receptur Ewy Wachowicz, którą autorka podzieliła się z widzami programu Ewa Gotuje w 437. odcinku. Oryginalny przepis można również znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz. Koniecznie zróbcie kilka słoików miodowych ogórków, na pewno posmakują wszystkim. 

Ogórki małosolneOgórki małosolne - przepis babci. Zwróć uwagę na temperaturę wody

Miodowe ogórki małosolne nie wymagają wielu składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Do przygotowania słodkiego przetworu warzywnego musisz przygotować następujące produkty:

  • ogórki gruntowe - 5 kilogramów,
  • chrzan (korzeń),
  • czosnek - po 2 ząbki na słoik,
  • miód - po łyżce na słoik,
  • liście czarnej porzeczki - 2 - 3 garście,
  • koper (baldachy) - tak, aby w każdym słoiku było po trochu,
  • gorczyca - po szczypcie na słoik.

Do ogórków małosolnych potrzebujesz również solanki - mieszanki wody i soli. Proporcje to łyżka soli na litr wody.

Ogórki kiszoneOgórki małosolne - czyli przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe

Miodowe ogórki małosolne robi się bardzo łatwo. To tylko kilka prostych czynności

Jak zrobić słodkie ogórki na zimę? Najpierw umyj i wyparz słoiki. Potem postępuj według poniższego opisu:

  1. Ogórki umyj i umieść w słoikach;
  2. W każdym naczyniu umieść po kawałku chrzanu, dwa ząbki czosnku oraz kilka liści czarnej porzeczki;
  3. Rozmieść po równo w każdym słoiku gorczycę, baldachy kopru i miód;
  4. Zrób solankę - wymieszaj wodę z solą i zagotuj. Zostaw do ostygnięcia;
  5. Uzupełnij słoiki z warzywami i przyprawami solanką;
  6. Słoiki przykryj, ale nie zakręcaj;
  7. Ogórki będą nadawały się do jedzenia za dwa lub trzy dni.

Smacznego!

Więcej o: