Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach. Alternatywa dla pomidorowego klasyka

Wśród aromatycznych dań na ruszt, mięs, serów i warzyw nie może zabraknąć świeżych i lekkich dodatków. Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach sprawdzi się idealnie. Warto nieco urozmaicić klasyczną wersję i dodać ciekawe dodatki - efekt zaskoczy gości, a warzywny dodatek zniknie w mgnieniu oka.

Więcej smacznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grillowanie nadal trwa - najchętniej przygotowujemy dania mięsne i wegetariańskie takie jak warzywne szaszłyki, różne sery czy roślinne zamienniki mięsa. Niezależnie od preferowanych dań z rusztu nie może zabraknąć także świeżych, lekkich i kolorowych dodatków. Sałatki w tej kwestii nie mają sobie równych - prawdziwym klasykiem jest ta przygotowana ze świeżych pomidorów. 

Sałatka z pomidorów do grilla

Prawdziwym klasykiem na grillu są sałatki. Często przygotowujemy kolorowe i bogate w składniki wersje, które są bardzo smaczne, ale i sycące. Jeśli jednak chcemy przygotować nieco bardziej orzeźwiający i lekki dodatek, warto pomyśleć o sałatce ze świeżych pomidorów. Jeśli ta pozycja kojarzy ci się z nudą na talerzu, to najprawdopodobniej poprzednie przepisy nie należały do najlepszych. 

Sałatka z pomidorów to dodatek, który uznanie znalazł w wielu kuchniach. Rożnorodne składniki gwarantują pyszny efekt. Często wystarczą te najprostsze i bazowe produkty takie jak świeże zioła, oliwa, sól czy świeżo mielony pieprz, by uzyskać niepowtarzalny smak. 

Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć? [NaZdrowie]

Kolorowa sałatka z pomidorów - idealna na grilla

Składniki: 

  • świeże pomidory malinowe
  • czerwona cebula,
  • kulka bawolej mozzarelli,
  • pęczek bazylii,
  • 4 kromki ciabatty,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory kroimy w plastry lub kosteczkę, cebulę w piórka. 
  2. Chleb skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni lub w piekarniku. 
  3. W misce lub na talerzu estetycznie układamy pomidory, cebulę, grzanki i podartą na kawałki mozzarellę. 
  4. Przygotowujemy sos - łączymy ocet, oliwę, miód, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i polewamy przygotowaną sałatkę. Ozdabiamy posiekaną bazylią i gotowe. 

Sałatka pomidorowa z pikantną nutą 

Składniki: 

  • 5 pomidorów malinowych lub bawole serce, 
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • liście świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • łyżka miodu, 
  • łyżeczka bazylii, 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory i cebulę kroimy w plastry i estetycznie układamy na talerzu. 
  2. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do warzyw. 
  3. Przygotowujemy sos - oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane warzywa. Całość ozdabiamy listkami bazylii. 
Więcej o: