Więcej smacznych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na grillowanie nadal trwa - najchętniej przygotowujemy dania mięsne i wegetariańskie takie jak warzywne szaszłyki, różne sery czy roślinne zamienniki mięsa. Niezależnie od preferowanych dań z rusztu nie może zabraknąć także świeżych, lekkich i kolorowych dodatków. Sałatki w tej kwestii nie mają sobie równych - prawdziwym klasykiem jest ta przygotowana ze świeżych pomidorów.
Sałatka z pomidorów do grilla
Prawdziwym klasykiem na grillu są sałatki. Często przygotowujemy kolorowe i bogate w składniki wersje, które są bardzo smaczne, ale i sycące. Jeśli jednak chcemy przygotować nieco bardziej orzeźwiający i lekki dodatek, warto pomyśleć o sałatce ze świeżych pomidorów. Jeśli ta pozycja kojarzy ci się z nudą na talerzu, to najprawdopodobniej poprzednie przepisy nie należały do najlepszych.
Sałatka z pomidorów to dodatek, który uznanie znalazł w wielu kuchniach. Rożnorodne składniki gwarantują pyszny efekt. Często wystarczą te najprostsze i bazowe produkty takie jak świeże zioła, oliwa, sól czy świeżo mielony pieprz, by uzyskać niepowtarzalny smak.
Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć? [NaZdrowie]
Kolorowa sałatka z pomidorów - idealna na grilla
Składniki:
- świeże pomidory malinowe,
- czerwona cebula,
- kulka bawolej mozzarelli,
- pęczek bazylii,
- 4 kromki ciabatty,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Pomidory kroimy w plastry lub kosteczkę, cebulę w piórka.
- Chleb skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni lub w piekarniku.
- W misce lub na talerzu estetycznie układamy pomidory, cebulę, grzanki i podartą na kawałki mozzarellę.
- Przygotowujemy sos - łączymy ocet, oliwę, miód, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i polewamy przygotowaną sałatkę. Ozdabiamy posiekaną bazylią i gotowe.
Sałatka pomidorowa z pikantną nutą
Składniki:
- 5 pomidorów malinowych lub bawole serce,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- liście świeżej bazylii,
- 4 łyżki oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka miodu,
- łyżeczka bazylii,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory i cebulę kroimy w plastry i estetycznie układamy na talerzu.
- Czosnek drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
- Przygotowujemy sos - oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane warzywa. Całość ozdabiamy listkami bazylii.