Sałatka z mortadeli Magdy Gessler. Wykonasz ją z prostych, domowych składników

Jeśli lubimy tradycyjną kuchnię polską, a potrawy z dodatkiem majonezu to dla nas smaczna przekąska, warto wypróbować ten przepis. Sałatka z mortadeli Magdy Gessler to sycący posiłek, po który możemy sięgnąć w dowolnej chwili. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

W Polsce znane jest wiele dań z dodatkiem majonezu. Najbardziej klasycznym jest tradycyjna sałatka jarzynowa, w której możemy znaleźć zarówno groszek konserwowy, kukurydzę jak i kawałek jabłka. Jest wręcz niezliczona ilość wersji tego dania, a ostateczny smak zależy wyłącznie od naszych upodobań. Aby jednak przełamać nieco zwyczaje, proponujemy przyrządzić sałatkę z mortadeli Magdy Gessler. Przepis pochodzi z jednego z odcinków kultowego programu restauratorki "Kuchenne Rewolucje".

Sałatka z mortadeli Magdy Gessler - alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej i sałatki szwabskiej

Kiedy przyrządzamy sałatkę z dodatkiem majonezu, często jednym ze składników są ziemniaki. Jest to charakterystyczna cecha dań, które w szybki sposób mają dać nam poczucie sytości. Nie inaczej jest w przypadku sałatki z mortadeli Magdy Gessler. Aby zrobić tę szybką przekąskę, potrzebujemy składników, które w większości najczęściej mamy w domu.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 25 dag ogórków kiszonych lub konserwowych,
  • 25 dag mortadeli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki marynaty z ogórków,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • szczypior,
  • 2 ząbki czosnku.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania sałatki z mortadeli Magdy Gessler

  1. Ziemniaki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach.
  2. Ogórki oraz mortadelę kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i siekamy w drobne piórka.
  4. Ugotowane ziemniaki, odcedzamy i studzimy. Skrapiamy marynatą z ogórków oraz posypujemy solą i pieprzem. Kroimy w kostkę. Dodajemy ogórki, mortadelę oraz cebulę.
  5. Majonez łączymy z musztardą i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Posypujemy oczyszczonym i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Sałatkę z mortadeli Magdy Gessler podajemy solo lub jako dodatek do kanapek oraz dań z grilla. Aby pozostała świeża przez kilka dni, należy przechowywać ją w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.