Dżem ze śliwek to szybki i łatwy w przygotowaniu przetwór. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, naleśnikami czy ciastami. Jednak to nie wszystko! Często występuje także w towarzystwie dań wytrawnych. Podaje się go razem z pieczeniami, wędlinami czy serami. Nic więc dziwnego, że wiele osób chce go mieć w swoich spiżarniach. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że jest niezwykle prosty w wykonaniu. Jak przygotować dżem ze śliwek?
Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową
Dżem ze śliwek - przepis
Do wykonania dżemu najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki lub amerykańskie. Warto też wybrać dojrzałe owoce, dzięki którym nasze przetwory będą mniej kwaśne.
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 450 g cukru,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Dżem ze śliwek - sposób przygotowania:
- Dokładnie myjemy owoce, pozbywamy się pestek i dzielimy na ćwiartki.
- Przygotowujemy duży garnek, wrzucamy do niego śliwki i zagotowujemy.
- Po zagotowaniu zmniejszamy palnik do minimum, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 20 minut.
- Do garnka dodajemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.
- Gdy składniki całkowicie się połączą, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do następnego dnia.
- Po czasie ponownie stawiamy garnek na palniku na około 50 minut.
- Gorący dżem przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików.
- Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia i zassania się zakrętek.
- W razie potrzeby przetwory można poddać także pasteryzacji.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl