Dżem ze śliwek - przepis na nietypowe przetwory. Z tą przyprawą będzie świetnym dodatkiem do piernika

Przetwory to najlepsze rozwiązanie na wykorzystanie nadmiaru owoców - pozwalają bowiem cieszyć się ich smakiem także zimą. W piwnicach i spiżarniach warto mieć także dżem ze śliwek. Jest bowiem świetnym dodatkiem do kruchych ciast, czy naleśników.

Dżem ze śliwek to szybki i łatwy w przygotowaniu przetwór. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, naleśnikami czy ciastami. Jednak to nie wszystko! Często występuje także w towarzystwie dań wytrawnych. Podaje się go razem z pieczeniami, wędlinami czy serami. Nic więc dziwnego, że wiele osób chce go mieć w swoich spiżarniach. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że jest niezwykle prosty w wykonaniu. Jak przygotować dżem ze śliwek? 

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Dżem ze śliwek - przepis

Do wykonania dżemu najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki lub amerykańskie. Warto też wybrać dojrzałe owoce, dzięki którym nasze przetwory będą mniej kwaśne. 

Przepis na szybki obiad bez mięsa - to roślinne curry pokochają też mięsożercy.Przepis na szybki obiad bez mięsa. Te dwa składniki podkręcą jego smak

Składniki: 

  • 2 kg śliwek,
  • 450 g cukru,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Ciasto ze śliwkami / zdjęcie ilustracyjneCiasto ze śliwkami i kruszonką - tradycyjny przepis babci

Dżem ze śliwek - sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy owoce, pozbywamy się pestek i dzielimy na ćwiartki. 
  2. Przygotowujemy duży garnek, wrzucamy do niego śliwki i zagotowujemy. 
  3. Po zagotowaniu zmniejszamy palnik do minimum, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. 
  4. Do garnka dodajemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. 
  5. Gdy składniki całkowicie się połączą, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do następnego dnia. 
  6. Po czasie ponownie stawiamy garnek na palniku na około 50 minut. 
  7. Gorący dżem przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików.  
  8. Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia i zassania się zakrętek. 
  9. W razie potrzeby przetwory można poddać także pasteryzacji. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: