Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wypieki nie mają sobie równych, szczególnie te tradycyjne z przepisu babci. Jesień to doskonały moment na tworzenie wypieków z dodatkiem sezonowych owoców. Poza szarlotką, cynamonkami, czy drożdżówkami warto przygotować także ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką - flagowy wypiek z sezonowych owoców
Jesień to pora na jabłka, gruszki, cukinie, winogrona i dynie. Pośród sezonowych rarytasów wymienić można także różne odmiany śliwek, które są częstym składnikiem przetworów, kompotów i deserów. W połączeniu ze słodkim, kruchym ciastem i kruszonką uzyskamy jedno z najlepszych domowych ciast.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to wyśmienity, domowy wypiek, który często jest przygotowywany na deser, ale także na różnego rodzaju okazje. To prawdziwa klasyka wśród ciast. Proste składniki tworzą idealne słodko-kwaśne połączenie. Owoce dobrze komponują się z kruchym ciastem i kruszonką, która dopełnia całość.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami to klasyk!
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 700 g śliwek węgierek,
- 320 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g masła,
- 5 jajek,
- 150 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 65 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 50 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od umycia owoców, następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki i usuwamy pestkę. Odkładamy do miski.
- Przechodzimy do robienia ciasta - mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość zagniatamy. W trakcie dodajemy jajka i łączymy z resztą składników. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Podobnie przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki zagniatamy, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
- Ciasto po godzinnym odpoczynku wyciągamy i wykładamy na blachę. Podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Na upieczone ciasto nakładamy śliwki i obficie posypujemy kruszonką.
- Ciasto ponownie zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut. Wypiek przed podaniem należy ostudzić. Ciasto dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.