Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Przepis na domowy deser z sezonowych owoców

Wśród domowych wypieków, które przygotowujemy jesienią, króluje ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sezonowe owoce tworzą zgrany duet z kruchym, słodkim ciastem. Obłędny smak sprawdzi się zarówno do porannej kawy, jak i na wyjątkowe, rodzinne okazje. Dzięki tradycyjnemu przepisowi babci efekt będzie bezkonkurencyjny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki nie mają sobie równych, szczególnie te tradycyjne z przepisu babci. Jesień to doskonały moment na tworzenie wypieków z dodatkiem sezonowych owoców. Poza szarlotką, cynamonkami, czy drożdżówkami warto przygotować także ciasto ze śliwkami i kruszonką. 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - flagowy wypiek z sezonowych owoców

Jesień to pora na jabłka, gruszki, cukinie, winogrona i dynie. Pośród sezonowych rarytasów wymienić można także różne odmiany śliwek, które są częstym składnikiem przetworów, kompotów i deserów. W połączeniu ze słodkim, kruchym ciastem i kruszonką uzyskamy jedno z najlepszych domowych ciast

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to wyśmienity, domowy wypiek, który często jest przygotowywany na deser, ale także na różnego rodzaju okazje. To prawdziwa klasyka wśród ciast. Proste składniki tworzą idealne słodko-kwaśne połączenie. Owoce dobrze komponują się z kruchym ciastem i kruszonką, która dopełnia całość. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami to klasyk!

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto: 

  • 700 g śliwek węgierek,
  • 320 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę: 

  • 65 g mąki pszennej, 
  • 70 g cukru,
  • 50 g zimnego masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od umycia owoców, następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki i usuwamy pestkę. Odkładamy do miski. 
  2. Przechodzimy do robienia ciasta - mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość zagniatamy. W trakcie dodajemy jajka i łączymy z resztą składników. Zagniecione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Podobnie przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki zagniatamy, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. 
  4. Ciasto po godzinnym odpoczynku wyciągamy i wykładamy na blachę. Podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Na upieczone ciasto nakładamy śliwki i obficie posypujemy kruszonką. 
  5. Ciasto ponownie zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut. Wypiek przed podaniem należy ostudzić. Ciasto dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. 
Więcej o: