Pieczona dynia - jesienny rarytas w nietypowej odsłonie. Dwa składniki podkreślą smak warzywa

Sezonowe warzywa to prawdziwy rarytas zwłaszcza jesienią. Pieczona dynia to baza wielu przepisów, a także smaczna przekąska. Połączona z oryginalnymi dodatkami tworzy smaczny i aromatyczny duet. Sprawdź jak przygotować warzywo w łatwy i szybki sposób w piekarniku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W wielu jesiennych przepisach jako bazowy składnik lub dodatek pojawia się pieczona dynia. Jak zatem przygotować warzywo w piekarniku, tak by zaoszczędzić czas i móc dodać produkt do innych dań? Wystarczą proste dodatki i niecała godzina w piekarniku, by uzyskać rozpływający się w ustach przysmak. 

Pieczona dynia - jesienny rarytas z piekarnika

Wśród sezonowych warzyw prawdziwą królową jest dynia. Urokliwe warzywo nie tylko pięknie się prezentuje, ale także świetnie smakuje. Stanowi bazowy składnik wielu smacznych dań, może być podana także jako solowa przekąska lub dodatek do posiłku. Jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu i aromatycznych dodatkach, które wzbogacają smak. 

Pieczona dynia świetnie sprawdzi się na obiad, przekąskę lub kolorowy lunch do pracy. Ogrom przepisów pozwala na wiele smacznych możliwości. Odpowiednio dobrane składniki połączone z dynią gwarantują ucztę smaków i zmysłów. Wśród pomysłów na to jesienne warzywo można wymienić: 

  • placuszki dyniowe, 
  • hummus z dyni, 
  • kanapkę z ricottą i dynią, 
  • zupę z dyni na różne sposoby, 
  • dyniowe gnocchi, 
  • dynię zapiekaną z kozim serem,
  • sałatki, 
  • pierogi czy dyniowe ciasto. 
Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Przepis na pieczoną dynię z kozim serem i pomarańczą

Składniki: 

  • 400 g dyni hokkaido,
  • pomarańcza, 
  • sól,
  • 100 g sera koziego twarogowego, 
  • pół szklanki orzechów włoskich, 
  • pół szklanki oliwy, 
  • czosnek, 
  • garść kolendry, 
  • sok z pomarańczy. 

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy w plastry grubości 3 centymetrów i pozbawiamy nasion. Warzywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy  45 minut w temperaturze 200 stopni. 
  2. Przygotowujemy orzechowe pesto - orzechy, oliwę, czosnek, kolendrę i sól wkładamy do melaksera lub miseczki. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy kilka łyżek soku z pomarańczy i ponownie mieszamy. 
  3. Upieczone plastry dyni estetycznie układamy na talerzach. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które następnie przecinamy na połówki. Kruszymy ser kozi - układamy na dyni wraz z pomarańczą. Całość polewamy pesto orzechowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Więcej o: