Grzyby w occie według siostry Anastazji. Jej sekretny składnik jest gwarancją smaku

Grzyby w occie z receptury siostry Anastazji to wyjątkowy, jesienny smakołyk. Lubiana zakonnica dodaje do zalewy jeden nietypowy składnik, który nadaje wyjątkowego aromatu. Ten przepis z pewnością powinni zapamiętać miłośnicy grzybów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Jesień to pora grzybobrania, z którego wracamy z koszykiem pełnym darów lasu. Wtedy pojawia się problem, co z nimi zrobić? Na przykład zamarynować na zimę. Jak? Najlepiej skorzystać z przepisu siostry Anastazji na grzyby w occie. Zakonnica nie przygotowuje jednak zalewy jak wszyscy - jej sekretnym składnikiem jest dodatek... cynamonu! Oryginalną recepturę możecie znaleźć w książce lubianej zakonnicy "173 specjały siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC", wydawnictwa WAM. 

Grzyby w occie to przede wszystkim przyprawy. Jedna jest wyjątkowa

Do przyrządzenia marynowanych grzybów potrzebujesz niewielu składników:

  • grzybów (samych kapeluszy) - kilograma,
  • octu winnego - połowy litra,
  • wody - tyle samo, ile octu,
  • cukru - 6 łyżek,
  • soli - 2 łyżek,
  • przypraw - kilka ziarenek pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych oraz pół płaskiej łyżeczki cynamonu.

Grzyby w occie są łatwe do przygotowania. To świetna przekąska na chłodne dni

Zanim zaczniesz marynować grzyby, wyczyść je dobrze (na sucho) i usuń korzenie. Zostaw tylko same kapelusze. Teraz przystąp do kolejnej czynności:

  1. Zblanszuj grzybowe kapelusze - umieść je na pół minuty we wrzątku i przełóż do innego garnka;
  2. Zalej grzyby wodą z cukrem i solą;
  3. Gotuj przez 10 minut, jednocześnie zbierając pianę;
  4. Dodaj ocet i przyprawy, po czym gotuj przez kolejne 5 - 10 minut;
  5. Przełóż grzyby z przyprawami do słoików, tak, aby w każdym było mniej więcej po równo;
  6. Zalej słoiki zalewą, w której gotowały się grzyby;
  7. Pasteryzuj przez około 10 - 15 minut w kąpieli wodnej.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA