Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy
Jesień to pora grzybobrania, z którego wracamy z koszykiem pełnym darów lasu. Wtedy pojawia się problem, co z nimi zrobić? Na przykład zamarynować na zimę. Jak? Najlepiej skorzystać z przepisu siostry Anastazji na grzyby w occie. Zakonnica nie przygotowuje jednak zalewy jak wszyscy - jej sekretnym składnikiem jest dodatek... cynamonu! Oryginalną recepturę możecie znaleźć w książce lubianej zakonnicy "173 specjały siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC", wydawnictwa WAM.
Grzyby w occie to przede wszystkim przyprawy. Jedna jest wyjątkowa
Do przyrządzenia marynowanych grzybów potrzebujesz niewielu składników:
- grzybów (samych kapeluszy) - kilograma,
- octu winnego - połowy litra,
- wody - tyle samo, ile octu,
- cukru - 6 łyżek,
- soli - 2 łyżek,
- przypraw - kilka ziarenek pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych oraz pół płaskiej łyżeczki cynamonu.
Grzyby w occie są łatwe do przygotowania. To świetna przekąska na chłodne dni
Zanim zaczniesz marynować grzyby, wyczyść je dobrze (na sucho) i usuń korzenie. Zostaw tylko same kapelusze. Teraz przystąp do kolejnej czynności:
- Zblanszuj grzybowe kapelusze - umieść je na pół minuty we wrzątku i przełóż do innego garnka;
- Zalej grzyby wodą z cukrem i solą;
- Gotuj przez 10 minut, jednocześnie zbierając pianę;
- Dodaj ocet i przyprawy, po czym gotuj przez kolejne 5 - 10 minut;
- Przełóż grzyby z przyprawami do słoików, tak, aby w każdym było mniej więcej po równo;
- Zalej słoiki zalewą, w której gotowały się grzyby;
- Pasteryzuj przez około 10 - 15 minut w kąpieli wodnej.
Smacznego!